Pınar ÇITAK KOYGUN - Özgür ARSLAN / İSTANBUL, İSTANBUL  Valisi Hüseyin Avni Mutlu, " (Sınıflarda mevcut sayısı) İstanbul'da 55 kişilik sınıflar yüzde 1 civarında" dedi. Vali Mutlu, " Nihai hedefimiz 30 kişilik sınıflarda tekli eğitim yani tam gün eğitim yapmaktır. Milli Eğitim Bakanlığımızın bunu önümüzdeki 3 -4 yıl içinde realize edebilmek gibi bir hedefi var. Biz bunu İstanbul'da daha erkene çekmek için çok ciddi çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.


Vali Hüseyin Avni Mutlu, Fatih'te bulunan EraM Zihinsel Engelliler ardından da deprem güçlendirme çalışmaları devam eden Karagümrük İlköğretim Okulu'nu ziyaret etti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mutlu, İstanbul'da 48 okulun güçlendirme çalışmalarının sürdüğünü belirtti.


" YENİ OKULLARI ARNAVUTKÖY VE GAZİOSMANPAŞA GİBİ KUZEY BÖLGELERDE AÇACAĞIZ "


Eram Zihinsel Engelliler Okulu'nu ziyaretinde öğrenciler tarafından çiçeklerle karşılanan Mutlu, daha sonra okulla ilgili bilgiler aldı. Okulda bulunan öğrencilerle sohbet eden ve sınıfları dolaşan Mutlu ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ziyaretiyle ilgili konuşan Mutlu, " Eğitim - öğretim yılı başladı. 2 milyon 600 bin öğrencimiz okullarda öğretmenlerimizle başladılar. İnşallah İstanbulumuzda huzurlu ve başarılı bir eğitim yılı geçireceğiz. Engelli yavrularımızın eğitimlerinin sürdürüldüğü bir okulu, bugün Fatih ilçemizde yaptığımız ziyaretler kapsamında ziyaret etmeyi ve buradaki eğitim standartlarımızı görmeyi ve bu eğitim yılı içindeki beklentilerini de değerlendirmeyi arzu ettik " dedi.


Bu tür okullara ihtiyaç olduğunu söyleyen Mutlu, "Burada da kayıt olmayı bekleyen 28 öğrencimiz var. Dikkat çeken, vermiş olduğu eğitim standartlarıyla ilgili de velilerimizi öğrencilerini kaydettirmek istediği okullardan biri. Bunların sayısını bu yılki yatırım programları çerçevesinde biraz daha artıracağız. Engelli yavrularımızın eğitim standartları konusunda da hem fiziki kapasite hem donanım hem de eğitim kapasitesi konusunda daha iyi bir noktaya gelmeye gayret edeceğiz " diye konuştu..


Vali Mutlu, mevcut okulun genişletilmesinin sözkonusu olup olmadığı sorusuna ise, "Ayrı bir bölgede yeni bir okul planlaması yapıyoruz. Mevcut okulumuzun kapasitesini artırmak değil, bu okulları öğrencilere daha yakın olan noktalarda, ikamet ettikleri alanlarda eğitim aldırmamız gerekiyor" yanıtını verdi.


Yeni okulların hangi bölgelerde kurulacağı sorusuna ise İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Düşünüyoruz. İstanbul'un Arnavutköy Gaziosmanpaşa gibi daha kuzeydeki bölgelerine yeni okul ihtiyacımızı planlayacağız önümüzdeki eğitim yılında da açacağız " şeklinde yanıtladı. Bu arada okulla ilgili problemleri olan Arzu Güven isimli bir veli kızı Eda Güven ile birlikte Vali Mutlu ile bir süre görüştü.


" İSTANBUL'DA 48 OKULUMUZDA BU ŞEKİLDE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI YAPIYORUZ "


Eram Zihinsel Engelliler Okulu'nu ziyaretinden sonra Karagümrük İlköğretim Okulu'na geçen Vali Mutlu, buradaki deprem güçlendirme çalışmalarını inceledi. Mutlu, " İşte güçlendirme çalışmasını sürdürüyoruz. Okullar kapanır kapanmaz 20 Haziran'da başlattığımız bir onarım çalışması. Ama hiçbir zaman böyle bir okulun onarım çalışmasını 3 ayda bitirmek mümkün değil. Ne zaman bitireceğiz ? İnşallah bu yılın sonu itibariyle bitiriyoruz. Yani ikinci devreye yetiştirmiş olacağız " dedi.


İstanbul genelinde güçlendirme çalışmaları devam eden okulların sayısının 48 olduğunu söyleyen Mutlu, " İstanbul'da 48 okulumuzda bu şekilde güçlendirme çalışması yapıyoruz. Güçlendirmek zorundayız bunları. Mutlaka güçlendireceğiz. Bu binaları çocukların sıcak ve sağlam yuvaları olarak güçlü hale getirmemiz lazım. Yapmak istediğimiz şey bu" diye konuştu.


" DERSLİK BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYIMIZI ÇOK DAHA AŞAĞI ÇEKECEĞİZ "


Mutlu, güçlendirme çalışmaları devam eden okullardaki öğrencilerin gittikleri okullardaki mevcut sayısının artmasına neden olup olmadığı sorusuna da şu yanıtı verdi:


" İstanbul 'da bu yıl 66 - 72 ay arasındaki çocuklarımızın da katılmasıyla bir miktar daha öğrenci sayılarımızda artış oldu. Birinci sınıflarımızın mevcutlarının artmış olması çok doğal. Fakat şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. İstanbul'da nihai hedefimiz 30 kişilik sınıflarda tekli eğitim yani tam gün eğitim yapmaktır. Milli Eğitim Bakanlığımızın bunu önümüzdeki 3 -4 yıl içinde realize edebilmek gibi bir hedefi var. Biz bunu İstanbul'da daha erkene çekmek için çok ciddi çalışmalar yapıyoruz."


Geçen yıl birinci sınıflarda öğrenci mevcudunun 220 bin kişi olduğunu belirten Mutlu, bu yılsa bu sayının 260 bin olduğunu söyledi. Mutlu, " İstanbul'un yüzde 99'u standartları geçmiş yıllardan kötü değil, bilakis daha iyi bir pozisyonda eğitim - öğretim yılına başlamıştır " diye konuştu.


İstanbul'da 55 kişilik sınıfların yüzde 1 civarında olduğunu söyleyen Mutlu, "Ama bunları da aşağı çekebilmek için fevkalade ciddi çalışmaları sürdürüyoruz. Bu problemi bu yıl yüzde 1'lik bir oranda hissediyoruz. Ama seneye bu yüzde 1'lik problemimiz de kalmayacak. İstanbul'un genelindeki eğitim standartlarımızı yani derslik başına düşen öğrenci sayılarımızı çok daha aşağı çekeceğiz" diye konuştu.


Bu arada okulun bitişiğinde bulunan ev sahipleriyle de sohbet eden Vali Mutlu, bir kadının deprem sonrası evinde oluşan çatlaklardan şikayetini dinledi. Ardından Ensar isimli bir öğrenciyle sohbet eden Mutlu, Ensar'ın annesinin Fatih'teki İmam Hatip İlköğretim Okullarının yetersiz olmasından yakınmasına ise, " İnşallah rahatlayacaklar " yanıtını verdi.


PÇK-ÖA (MK) (FOTOĞRAF)