Pınar ÇITAK KOYGUN - Özgür ARSLAN / İSTANBUL, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Nevruz kutlamalarıyla ilgili olarak " Bu coşkuyu farklılaştıran insanlarımız arasında kine nefrete bölünmeye farklı amaçlara hizmet edecek hale getirenlere Nevruz'un tadını kaçırmak isteyenlere bu fırsat vermeyiz " dedi.


18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Edirnekapı Şehitliğinde bir tören düzenlendi. Törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ve şehit aileleri katıldı. Törenin ardından Vali Mutlu ve protokol polis şehitliğine karanfil bıraktı. Vali Mutlu şehitlik çıkışı gazetecilerin Barış Ve Demokrasi Partisi'nin ( BDP) Nevruz'u 21 Mart yerine 18 Mart'ta kutlamak istemesiyle ilgili sorularını yanıtladı.


" KONTROLLERİMİZİ 21 MART'A KADAR SÜRDÜRECEĞİZ "


Vali Mutlu, Nevruz'un barış ve huzur günü olarak kutlanması için çağrıda bulunduklarını belirterek, şunları söyledi:


"Bu konuyla ilgili olarak çağrılarımızı yaptık. Yasal kutlamaların izin verdiğimiz tarihte yani Nevruz'un olduğu günden gerçek gününde kutlanmasını belirttik. Türkiye genelinde de böyle kutlanacak. Buna rağmen bir takım gruplar bugünü 18 Mart'ta kutlamak yönünde bunu açıkça ifade ediyorum, Nevruz'u barış tadında değil, bayram tadında değil tahrik ve provakasyon şeklinde kutlamak isteyenlere fırsat vermeyeceğimizi de ifade ettik. Bugün emniyet güçlerimiz, güvenlik güçlerimiz İstanbul'umuzda müteyakkız hareket ediyorlar. Her noktada gerekli kontrollerini aldılar ve bu kontrollerimizi biz 21 Mart tarihinde kadar da yoğun bir şekilde sürdüreceğiz."


" NEVRUZ'UN TADINI KAÇIRMAK İSTEYENLERE BU FIRSATI VERMEYİZ "


Vali Mutlu, "Bütün arzumuz dileğimiz şudur. Memleketimizin 74 milyon evladı huzur içerisinde bayram tadında Nevruz'u geçirsin. Bu bizim kardeşliğimize, dostluğumuza vesile olsun ama birtakım provakasyonlara da fırsat vermeyeceğiz. Bu konudaki kararlılığımızı da sürdüreceğiz. Bazı yollarda aldığımızı bazı tedbirler var" dedi.


Vali Mutlu, bir çevik kuvvet otobüsünün taşlanmasıyla ilgili olarak ise, " Maalesef muhtelif yerlerde bu tür şeyleri yapmaya gayret edeceklerdir. Biz müteyakkız olacağız. Arzu ediyoruz ki, hiçbir sıkıntı yaşanmadan geçirilsin. 21 Mart Nevruz gününde de bu bayram kutlansın. Ama Nevruz'u gününde değil de farklı günlerde kutlayacağız şeklindeki bir inatlaşmanın Nevruz arzusundan kaynaklanmadığını bunun tahrik amacıyla kullanıldığını, ülkemizin barışına huzuruna dostluğuna kardeşliğine ve Nevruz gününe yani bayram gününe uygun hareket edilmediğinin çok açık teyididir" diye konuştu.


Nevruz'un bahar bayramı olduğunu bir kez daha hatırlatan Mutlu, " Bu coşkuyu farklılaştıran insanlarımız arasında kine nefrete bölünmeye farklı amaçlara hizmet edecek hale getirenlere Nevruz'un tadını kaçırmak isteyenlere bu fırsat vermeyiz " dedi.


Vali Mutlu, şu ana kadar herhangi bir gözaltının sökonusu olmadığını da söyledi. Vali Mutlu, " Devam edecek birtakım şeyler olursa, gün içerisinde olabilir. Muhtelif yerlerde gösteri yapmak, emniyet güçleriyle çatışmak, sağı solu tahrip etmek, kamu araçlarını taşlamak, iş yerlerine karşı birtakım saldırganlıklarda bulunmak isteyen , yani kanundışı eylem yapmak isteyen herkese karşı tavrımızı net hukuk çerçevesinde sürdüreceğiz " diye konuştu.


PÇK-ÖA (MK) (FOTOĞRAF)