Pınar ÇITAK KOYGUN - Timur TARLIĞ/İSTANBUL, İSTANBUL Valisi Hüseyin Avni Mutlu, " Engelli sporcular sahada müsabaka ederken, engelsiz olduğu söylenenlerin bu şekilde kavga ediyor olması, gerçekten bir engeldir. Engelin kimde olduğunu bir daha oturup tartışmak lazım " dedi.


İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Ticaret Odası'nda ( İTO ) Dünya İnsan Hakları Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen panele katıldı. Panel çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Mutlu, polis merkezine saldırıyla ilgili gelişmeleri ve engelli basketbol karşılaşmasındaki olayları değerlendirdi.


POLİS KARAKOLUNA SALDIRI : "ÖNEMLİ MESAFELER KATETTİK "


Vali Mutlu, Yenibosna 75'inci Yıl Polis Merkezi'ne teröristlerce düzenlenen saldırıyla ilgili gelişmeleri değerlendirirken şunları söyledi:


" Yakalanmış olan bir örgüt mensubu var. Kaçmış olan örgüt mensubunun da yakalanmasıyla ilgili çalışmaları emniyetimiz sürdürüyor. Bu konuda da ulaşmış olduğumuz önemli bilgiler var. Netice itibariyle mutlak suretle kısa bir süre içinde de yakalarız, diye ümit ediyoruz. Hiçbir zaman bu tür saldırıların yapanın yanına kâr kalmayacağını ifade etmek istiyorum ve bunların faillerinin her halükarda Türk adaletine hesap vereceklerini belirtmek istiyorum. Neticede aramış olduğumuz olay yerinden kaçan diğer örgüt mensubuyla ilgili çalışmaları da emniyetimiz yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ama önemli mesafeler de katettik."


Saldırıyı gerçekleştiren kadın teröriste destek veren bir grubun olay çıkarmasıyla ilgili de konuşan Mutlu, " Saldıranların ellerinde kaleşnikof tüfek, el bombası ve tabancayla geliyorlar ve halkın güvenliğini sağlamakla görevli olan emniyet görevlilerine saldırıyorlar. Bunların savunulacak bir tarafı var mı ? Yok. Ama birileri çıkıyor bununla ilgili savunma mekanizması geliştirmeye çalışıyor toplumun gözü önünde. Yapılacak olan bu tür şeylere karşı, emniyetimiz gerekli olan ne tedbir varsa alıyor. Terörün savunulması, terör örgütü mensuplarının savunulması akılla, hukukla, vicdanla, insanlıkla nasıl bağdaştırılabilir bunu anlamak mümkün değil " dedi.


" ENGELİN KİMDE OLDUĞUNU OTURUP TARTIŞMAK LAZIM "


Engelliler basketbol maçında çıkan olaylar ile ilgili de değerlendirmede bulunan Vali Mutlu, yaşananlar üzülerek karşıladığını söyledi. Hüseyin Avni Mutlu, şöyle konuştu:


"Sporun her zaman bir centilmenlik bir tatlı rekabet olduğunu ve hepimizin spor kültürüyle yoğrulmamız gerektiğini ifade ediyoruz ister futbolda ister basketbolda yani ne tür sportif müsabaka olursa olsun. Bu hepimize pozitif katkı sağlamalı izleyenler için de oynayanlar için de yönetenler için de. Ama bu tür faaliyetlerin üzücü bir tabloya dönüşmesi hepimizi spor adına üzüyor. Nasıl oluyor da, taraflar birbirleriyle böyle bir ortama giriyorlar hayret ediliyor. Böyle bir tabloyu ben insanımıza, taraftarımız, kulüplerimize yakıştıramıyorum. Üzüntüden öte söylenecek birşey yok. Olay mahallinden olan insan sayısı da belli. Ortopedik özürlü sporcularımızın ortopedik özürleriyle ortaya koydukları ciddi performansı alkışlamak üzere oraya gelebilecek insanlar, engelli sporcular sahada müsabaka ederken, engelsiz olduğu söylenenlerin bu şekilde kavga ediyor olması, gerçekten bir engeldir. Engelin kimde olduğunu bir daha oturup tartışmak lazım. Ortadaki tablo acı bir tablo."


Gözaltı sayısıyla ilgili de bilgi veren Mutlu, "Dün itibariyle 16 - 17 civarındaydı. Tabii başka olaylara karışan kişiler varsa bunlarla ilgili de değerlendirmeleri yapmaya devam edeceğiz " dedi.


"BİZ GÜVENLİĞİ SAĞLAMAKLA MÜKELLEFİZ "


Haftasonu oynanacak Fenerbahçe - Galatasaray derbisiyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Vali Mutlu, " Biz her halükarda güvenliği sağlamakla mükellefiz, taraftar gelse de gelmese de. Neticede önemli bir derbi. Türkiye'nin önemli kulüplerinin ezeli rekabet kavramı çerçevesinde yapacakları bir derbi müsabakası. Ben öncelikle her iki takımımıza da başarılar diliyorum. Ama en güzel başarının sahadan en güzel şekilde yenenin de yenilenin de kucaklaşarak ayrılmak olduğunu ifade etmek istiyorum " diye konuştu.


Bunun bir kazanım olduğunu söyleyen Vali Mutlu, " Dolayısıyla ben tablonun kucaklaşarak, final görüntüsü içinde tamamlanmasını arzu ederim. Böyle olacağına da inanıyorum. Güvenliğimizi de olumsuzluklarla ilgili alacağız. Taraftarlarımıza kulüplerimize derbiye yakışır, onların tarihlerine yakışır bir müsabaka ortaya koymalarını yürekten diliyorum. Şimdiden takımlara da başarılar diliyorum " dedi.


PÇK (MK) (FOTOĞRAF)