İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, kan kanseri teşhisiyle beş aydır Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Servisi'nde tedavi gören kardeşi Münevver Karabulut’a can olacak. Yaklaşık 3 ay önce annesi Serfinaz Kıraç'ı kaybeden Vali Kıraç, kardeşi Münevver Karabulut'un yaşaması için gönüllü oldu ve 15 milyon kök hücre verdi. Ağabeylik görevini yapan Vali Kıraç, kardeşi Münevver Karabulut'u doktorlara emanet ettiğini söyledi.

ZİYARET YASAK

Yarın yapılacak kök hücre nakli için kızkardeşi Münervver Karbulut'un steril bir ortama alındığını anlatan Vali Kıraç, "Hastaneye yattığı günden bu yana hemen her gün ziyaretine gidiyordum ancak son dört gündür gitmiyorum. Yarın hücre nakli yapılacak ondan sonra da belli bir süre enfeksiyona duyarlı bir süre var. Özel koruma bantlı bir alana alındı, görevlilerden başkası giremiyor. Nakilden sonra 5- 10 gün daha gidemeyeceğiz. Çok steril bir ortamda olması gerekiyor, hasta ziyareti yasağı var. Doktorlara emanet ettik. Bundan sonrası doktorlara kalmış. Allah yardımcısı olsun. Sağlığına kavuşması için dua ediyoruz. İnşallah benden alınan kök hücreler kızkardeşime şifa olur" dedi.

SÜREÇ İKİ AY ÖNCE BAŞLADI

Vali Kıraç'ın Elazığ'da yaşayan kızkardeşi Münevver Karabulut'un lösemi hastası olduğu öğrenilince 5 ay önce Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne yatırıldı. Tedavi sürecinde kemik iliği nakli yapılması gerekince, Vali Kıraç'ta dahil olmak üzere tüm kardeşlerden kan örneği alındı. Laboratuvar ortamında yapılan tetkikler sonucunda Vali Kıraç'ın kök hücreleri, kızkardeşi ile yüzde 100 uyum sağladı. Kan tahlili sonuçlarının olumlu çıkması üzerine harekete geçtiklerini ifade eden Vali Kıraç, "Yaklaşık iki ay önceden kök hücrelerimin alınacağı belli idi. Benimle ilgili tetkikler başladı. Sağlık durumum en ince ayrıntısına kadar incelendi, bu işler iki ay sürdü, bir soruna rastlanmayınca işlemler başladı. Kök hücrelerin kandan ayrılması için yaklaşık beş gün önce aşılama yapılıyor. O aşılama yapıldı, geçen hafta da kolumdan 15 milyon kök hücresi ayıklanarak alındı ve donduruldu. Yarın da nakledilecek" diye konuştu.

İNSANDAN BAŞKA KAYNAK YOK

Hastanelerde kemik iliği bekleyen çok sayıda hasta olduğunu vurgulayan Vali Kıraç, sağlığı yerinde olan vatandaşların lösemili hastalara karşı duyarlı olmasını istedi. Vali Kıraç, "Bu bir insanlık görevi o benim kız kardeşim, bunun alternatifi yok kemik iliği hücresi bekleyen insanlara bunu vermek zorundasınız bu da ancak insan kaynaklı. Üretim yeri insan. İmkan, sağlığı müsaade edenler kök hücrelerini versinler çok zor bir işlem değil. Beş gün öncesi beş gün sonrası var yaklaşık on günlük bir periyotta bu işlem sürdürülebiliyor. Ben ihtiyacı olanlara sağlıklı insanların yardım etmeleri konusunda bir çağrıda bulunuyorum" dedi.

YARIN NAKLEDİLECEK

Münevver Karabulut'un sağlığı hakkında bilgi veren Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Öncel, hastanın sağlığının iyi olduğunu, kök hücre naklinin yarın yapılacağını söyledi. Prof. Dr. Öncel, "Münevver Hanım'ın sağlığında gelişme kaydedince tekrarlamasını önlemek amacıyla kök hücre nakli yapmaya karar verdik. Vali Kıraç'ın kök hücreleri uyum sağladı. Vali Bey'den toplanan kök hücreler yarın sabahtan itibaren kızkardeşine nakledilmeye başlanacak" diye konuştu. Kök hücre toplama işleminin riskinin yok denecek kadar az olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Öncel, verici olma potansiyeli taşıyan herkesin başta akrabaları olmak üzere lösemi hastaları için bağışta bulunmalarını istedi.