Van ve Erciş'te 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de Richter ölçeğine göre meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerde yıkılan okullarara yeni isimler verilirken, gazetelerde çıkan 'Atatürk ve Cumhuriyet Tabelaları İndi' haberleri ile ilgili Vali Karaloğlu bugün açıklama yaptı. Erciş ilçesi'ne giderek, Karataşlar mevkiinde 480 TOKİ konutunun bulunduğu alanda yaptırılan 32 derslikli 'Atatürk İlkokulu ve Atatürk Ortaoku'nu gezen ve öğrencilerle konuşan Vali Karaloğlu şunları söyledi:

"Dün ve bugün hem internet haber sitelerinde, hem de yazılı medyamızda çıkan bazı haberlerle ilgili bir düzeltme yapma, bir tashih etme ihtiyacı hasıl oldu. Van depreminden sonra Van'da yaklaşık 64 okul, 1015 dersliğimiz hasar görmüştü. Depremden hemen sonra 74 hayırsever vatandaşımızla Valiliğimiz arasında protokoller imzalanmış, hayırsever vatandaşlarımız hem okul, hem öğretmen lojmanı, hem öğretmenevi, hem de spor salonu yapma konusunda bizimle protokoller yaptılar ve bugün çok sayıda hayırseverimizin yapmış olduğu okul şu anda eğitim ve öğretimde açık olarak devam ediyor. Şimdi sanki dünkü haberlerde birileri gelmiş bazı levhaları indirmiş kendisinden asmış gibi bir algı yaratıldı. Biz hayırsever vatandaşlarımıza okul yapacakları arazileri, arsaları boş olarak teslim ettik. Yani okul depremde ya yıkılmıştı veya ağır hasarlıydı. Yıkılmışsa zaten enkazı kaldırıldı, ağır hasarlıysa Valiliğimiz tarafından okullar yıktırıldı. Hatta temelleri sökülüp alındı. Protokol yaptığımız vatandaşlarımız arsalarına geldiklerinde ne okul vardı, ne levha vardı. Sadece boş arsa olarak biz onlara teslim ettik. Ve çok hızlı bir şekilde okullarını yaparak bize teslim ettiler ve eğitim ve öğretim sezonuna da yetişti"

YAPTIRANLAR İSTEDİĞİ İSMİ VEREBİLİR'

Vali Karaloğlu, 'Eğitime yüzde 100 Destek' kapsamında hayırsever vatandaşların genel ahlak kurallarına aykırı olmamak koşuluyla istedikleri ismi verme hakkının olduğunu da belirterek şöyle devam etti:

"Kendi isimlerini de verebilirler, şirket isimlerini de verebilirler, ailesinden başka bir aile büyüğünün de ismini verebilirler. İlgisiz başka bir isim de kendileri verebilir. Bu tamamen isim koyma hakkı, bizimle yaptıkları protokol çerçevesinde hayırsever vatandaşlarımıza aittir. Bizim teslim ettiğimiz arsada daha önce bir okul varsa, bu okulda da bir isim varsa o ismin taşınması sorunu hayırsever vatandaşın sorumluluğunda değil, Valilik olarak bizim sorumluluğumuzdadır. Şimdi Erciş'te bizim Atatürk İlköğretim Okulu'muz vardı. Son derece eski bir bina, salaş bir binaydı. O bina zaten ilk depremde ağır hasar almıştı. Biz onu yıktık enkazını da kaldırdık. Ama biz Atatürk'ün ismini TOKİ tarafından yapılan mükemmel daha modern 32 derslikli okula zaten taşımıştık."

Eski okulların isimlerini devlet tarafından, TOKİ tarafından yapılan okullara taşıdıklarını vurgulayan Vali karaloğlu, şöyle konuştu:

"Cumhuriyetimizin kurucusu olsun, milli kahramanlarımız olsun, Türk büyüğü olsun. Bu isimleri yeni okullara, devlet tarafından, TOKİ tarafından okullara taşıyoruz. Bunlar Atatürk'tür, İnönü'dür, Cumhuriyet'tir, İkinisan'dır, Kazım Karabekir'dir. Buna benzer isimleri biz zaten yeni yapılan daha modern daha mükemmel okullara taşıdık. Eski okulun arsasını teslim etmiş olduğumuz hayırsever kuruluş EVYAP da, kendi yapmış olduğu okula  kendi istediği ismi vermiş oldu. Olay budur." 

Hem Van halkı olarak, hem de Türk halkı olarak bu hayırsever vatandaşlara ancak texekkür edilmesi gerektiğini kaydeden Vali Karaloğlu, "Onları hiç ilgileri olmadığı bir konuda üzmek, onların üzülmesi gerçekten bizi de üzmüştür. Ben bu konuyu tekrar bir açıklamak istedim" diye konuştu.

DHA(FE)