Mardin Valisi Turhan Ayvaz'ın eşi Fatma Ayvaz, aileleri tarafından okula gönderilmeyerek pamuk tarlalarında çalıştırılan çocukların okula kazandırılması amacıyla çalışma başlattı. Derik, Mazıdağı, Nusaybin, Kızıltepe, Dargeçit, Savur, Ömerli ilçelerindeki pamuk tarlalarına gidip, aileleri ikna etmeye çalışan Fatma Ayvaz, son olarak merkeze bağlı Küçükköy yakınlarındaki pamuk tarlasına gitti.

'ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERMEYENLER BÜYÜK GÜNAH İŞLİYOR'

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mehmet Şirin İmrak ile birlikte pamuk tarlasında çalışan çocuklarla görüşen Ayvaz, eğitimli olmanın, okula gitmenin önemini anlattı. Köy muhtarlarına ve aile reislerine çağrıda bulunan Fatma Ayvaz, şunları söyledi:

"Bugün bölgede olan olayların nedeni, cahalet ile birlikte, anne ve babaların çocuklarını okullara göndermemesi, özellikle küçük yaşta kızların evlendirilmesidir. Çocuklar okullara gönderilmeyince cahil kalıyor. Kız çocukları, küçük yaşta evlendirilmesi ise o ailenin en büyük günahı. Küçük yaşta kız çocuklarını evlendirenler büyük günah işlemiş olur, bunu din adamlarından ve okumuş aydın insanlardan sorabilirler. Okullara gönderilmeyen minik kızlarımızın ailelerine bunları anlatarak, bu günahı ve cehaleti engellemek gerekir. İl, ilçe, belde ve köylerdeki muhtarlar, çocukların okula gönderilmesi konusunda çalışma yapabilir. Köylerdeki ve mahallelerdeki camilerde imamlar, okumanın yararlarını herkese anlatabilir."

'DEVLET HER ŞEYİNİ KARŞILIYOR, PARA DA VERİYOR'

Bazı ailelerin, kız çocuklarını bir kaç kuruş para kazanmak için okul yerine tarlaya gönderdiğini söyleyen Fatma Ayvaz, "Bu çok büyük bir yanlış. Zaten devlet okumak isteyen her çocuğa yıl boyunca kitap, defter ve her türlü okul malzemeleri ile okuma parasını da ailelerine ödemektedir. Çocuğunu okullara göndermeyenler, onları cahil bırakıp dünya nimetlerinden ve dünyadan habersiz yetiştiriyor, yazık, günahtır. Hangi ana yüreği buna dayanır. Hiç bir vicdan buna tahamül edemez" diye konuştu.

Tarlada çalışan çocuklar da köle gibi çalışmaktansa akranları gibi okula gidip, okumak istediklerini ancak aile büyüklerinin buna izin vermemesinden yakındı.

VALİ EŞİNDEN YARDIM İSTEDİ

14 yaşındaki Turan Ulaş, ortaokulu bitirdikten sonra babasının kendisini okula göndermediğini belirterek, "Babamın maddi durumu iyi değildi. Beni orta okuldan sonra göndermedi. Şimdi tarlada çalışıyor ve günlük 30 TL kazanıyorum. Kim okula gitmek istemez, ben de liseyi bitirip, üniversiteye gitmek isterim ama imkanımız yok" dedi.

İŞİTME ENGELLİ NEVROZ, UYGUN OKUL YOK DİYE TARLADA ÇALIŞIYOR

Tarladaki çocukları dinleyen Mardin Valisi Turhan Ayvaz'ın eşi Fatma Ayvaz da not alarak, çocukların anlattıklarını eşine aktaracağını söyledi. Babası Beşir Yılmaz ile birlikte tarlada pamuk toplayan işitme engelli 14 yaşındaki Nevroz Yılmaz, Fatma Ayvaz ile işaret diliyle konuşarak anlaşmaya çalıştı.

Duygulu anların yaşandığı konuşma sırasında kızının durumunu anlatan baba Beşir Yılmaz, "Kızımı 4'üncü sınıfa kadar okuttum. Sonra Kızıltepe'de ona göre okul olmadığı için okuldan aldırmak zorunda kaldım. Şimdi sizin de gördüğünüz gibi pamuk tarlasında birlikte çalışıyoruz" demesi üzerine Fatma Ayvaz, "Bu kızın okula gitmesi için ne gerekiyorsa yapmaya çalışacağım. Mardin sınırları içerisinde Nevroz'un okuyabileceği uygun bir okulun olup olmadığını araştıracağım ve kesinlikle onun okula gitmesini sağlayacağım" dedi.