Edirne’ye vali olarak atandıktan sonra kenti gezerek tarihi değerlere sahip çıkacağını belirten Hasan Duruer, Fatih Sultan Mehmet’in çocukluk döneminde eğitim gördüğü Saatli Medrese'yi gezdi. Onarımı, müteahhitle yaşanan anlaşmazlık nedeniyle mahkemelik olan Saatli Medrese’nin öğrenci yurdu olarak kullanıldığı dönemde yapılan kazan dairesini gören Vali Hasan Duruer, tarihi dokuya uymadığı gerekçesiyle yıkılması talimatını verdi.

Edirne Özel İdaresi ve Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğü görevlileri, betonarme tek katlı bina çevresinde inceleme yaparak yıkım ekibi oluşturdu. Üç Şerefeli Cami ile medrese arasındaki türbe ve tuvaletlerin yanında bulunan ve 4 duvardan oluşan bina iş makinalarıyla bir günde yıkıldı.

Edirne Valisi Hasan Duruer, kentin tarihi eserleriyle çok önemli bir kent olduğunu ifade ederek, "Geldiğimden bu yana kentin tarihi eserlerini geziyorum. Eserlerde tarihi dokuya uymayan şeyleri kaldıracağız" dedi.

SAATLİ MEDRESE

Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapmış olan Edirne’de tarihi Saatli Medrese, Üç Şerefeli Cami ve Peykler Medresesi'nin yanında Sultan II. Murat zamanında 1437-1447 yıllarında yaptırıldı. Medresede çocukluk ve gençlik dönemlerini yaşayan Fatih Sultan Mehmet de de eğitim aldı.



EÖ(LK/COŞ)