Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği'nin (DENTUROD) Dedeman Park Otel ev sahipliğinde yapılan aylık toplantısına Vali Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı AK Parti'li Osman Zolan ve Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı konuk oldu. DENTUROD Başkanı Şeref Karakan, Denizli'nin turizmde yatırımların arttığı bir şehir olduğunu belirterek, son 1 yılda bölgeye yatırım yapan ve yapmak isteyen turizmci sayısının arttığını kaydetti. Karakan, turistik işletmelerin yöneticileri olarak Karahayıt'ta yapılan kentsel dönüşümü desteklediklerini söyledi. Karakan, Divan Oteli'nin de Denizli'de yatırım yapma kararı aldığı müjdesini duyduklarını belirterek, yapımı süren Pamukkale Yolu'nun tamamlanmasının bölge turizmine önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi.

Dernek üyelerinin daha önce yaptıkları toplantıda belirlenen sorular yanıtlanması için Vali, Başkan ve Rektör'e yöneltildi. Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, Karahayıt'ta kurulması planlanan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nin yer tahsisisin yapıldığını, hastanenin inşaatının başlaması için Kalkınma Bankası'na başvurduklarını, yatırım bütçesine girmesini beklediklerini söyledi.

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ise, 2023 yılında 10 milyon turist hedefiyle çalışmalarını yürüttüklerini, Laodikya antik kentinde kazı çalışmalarının 12 ay sürdüğünü, Denizli'ye yakışır müze yapılması için işadamı Ahmet Nazif Zorlu ile protokol imzalandığını belirtti. Şehirlerarası Otobüs Terminali inşaatının devam ettiğini, 2013 yılı Ağustos ayında hizmete girmesini hedeflediklerini kaydeden Zolan, Akhan Kervansarayı'nın bulunduğu bölgeye araç girişi için cep yapılmasında ise kamulaştırma sorunu olduğunu, bu kamulaştırmanın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması gerektiğini belirtti.

BÜROKRASİ

Denizli Valisi Abdülkadir Demir ise,Sarayköy, Gölemezli, Akköy ve Yenicekent'e kadar uzanan bölgenin 2008 yılında turizm yatırım bölgesi ilan edildiğini, bölgenin Türkiye'nin en zengin jeotermal kaynaklarına sahip olduğunu söyledi. Vali Demir, şöyle dedi:

"Bürokrat olarak zaman zaman yüzümüzün kızardığı anlar oluyor. Gölemezli, Akköy, Sarayköy ve Yenicekent'e kadar uzanan bölge 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm yatırım bölgesi ilan edildi. 1/25 binlik plan hazırlandı, Bakanlığa gönderildi. 2009 yılında Özel İdare Müdürlüğü 1/5 binlik planın ihalesini yaptı. Plan hazırlandı, Bakanlığa gönderildi. İtirazlar değerlendirildi, 2010 yılının aralık ayında onaylanıp gönderildi. Özel İdare Müdürlüğü 1/1000'lik imar planının ihalesini yaptı. Müteahhit firma planı hazırladı. Plan şu an Özel İdare'de inceleniyor. Bu tamamlandıktan sonra Bakanlığa gönderilecek ve onaylanması beklenecek. Plan onaylandığında bu bölgeye termal sağlık turizmi yapacak yatırımcı 5. bölge teşviklerinden yararlanabilecek. Dört yıldır yatırımcı bu bölgeye yatırım yapamıyor."

GÜNÜBİRLİK TURİZM

Demir, Denizli'nin turizmde en önemli sorununun günübirlik turizm olduğunu belirterek, gelen turistin Denizli'de konaklama oranının 1.1 gün olduğunu, bu oranı böyle bir potansiyele sahip bir kentin kabul edemeyeceğini söyledi. Vali Demir, şöyle konuştu:

"2011 yılında 1 milyon 730 bin turist gelmiş, bu yıl eylül sonu itibariyle geçen seneyi tamamlamak üzereyiz. Otel konaklamalarıyla bu kente yılda 2 milyon 450 bin kişi geliyor. Konaklama oranında artış sağlayacağımız her gün bu rakamın ikiye katlanması demek. Karahayıt'ta Kür Merkezi'ne dayalı sistemi kurmak için çalışmalarımız sürüyor. Termal sağlık turizmiyle ilgili yönetmelik taslağını Sağlık Bakanlığı'na gönderdik. Bu konuda hala Kaplıcalar Yönetmeliği ile hareket ediyoruz. Termal sağlık turizminde hastaların sevk yoluyla gelebilmelerini sağlamak zorundayız ve akredite olmayı başarmalıyız."



ONB(AÖ/İD)