İstanbul Emniyet Müdürü iken 12 Haziran 2009'da Osmaniye Valiliği'ne atanan Celalettin Cerrah'ın, kentte yaptığı ilk açıklaması, "Osmaniye'ye iz bırakıp gideceğim" oldu. O dönemde Osmaniye tarımının can damarı olan yerfıstığının kilosu 70 kuruşa satılırken ekim alanları da iyice daralmıştı. Vali Cerrah, ilk iş olarak yerfıstığı üretimine el attı. Üretimin büyük bölümü çerez olarak tüketilen yerfıstığının tüketim çeşitliliğini arttırmak için İl Özel İdaresi bünyesinde kurdurduğu şirket, Ziraat Odası ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa çalışma başlattı. O günden bu yana sadece çerez olarak tüketilen yerfıstığından bugün draje şeker, bisküvi tozu, dondurma, krema, kek, ezme, baklava, lokum, cezerye ve medine hurması üretimine geçildi. Ürün çeşitliliğinin artması yerfıstığının fiyatını da üretim alanlarını da arttırdı. Kilosu tarlada 3 liraya çıkan fıstığın ekim alanı da 2012'de 100 bin dekarı aştı.

VERİM ÇİN VE ABD'DEN DAHA YÜKSEK

Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, geçen yıl 93 bin 300 dekar alanda ekimi yapılan yerfıstığından 36 bin 387 ton ürün elde edildiğini, bu yıl ise ekim alanının 100 bin dekarı aştığını söyledi.

Türkiye'deki yerfıstığı üretiminin yüzde 44'ünün Osmaniye'den gerçekleştirildiği kaydeden Sait Çenet, birinci ürün yerfıstığı hasadına başlandığını, bu artışın önemli nedeninin ise önceki yıllara göre üreticinin elde ettiği karın artmasına bağlı olduğunu kaydetti.

Geçen yıl kilosu 2 lira 80 kuruştan alıcı bulan yerfıstığının kilogram fiyatının bu yıl 3.5 liradan satılmasının beklendiğini anlatan Çenet, "Türkiye'nin en kaliteli yerfıstığı Osmaniye'de yetişiyor ve dekar başına 350-460 kilogram arasında verim alınıyor. Türkiye genelinde ise 274 bin 500 dekar yerfıstığı ekim alanı var. Rekolte ise 86 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Bu iki ilimizde, dekardan elde edilen verim değeri, Çin ve ABD'den daha yüksek olmuştur. Ülkemizde yerfıstığı başta Adana ve Osmaniye ili olmak üzere en fazla Çukurova bölgesinde üretilmektedir. Türkiye'nin dünya üretiminden aldığı pay çok düşük olmasına rağmen hektar başına verim dünya ortalamasından yüksektir" dedi.

Vali Celalettin Cerrah'ın girişimleri ile İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan şirket tarafından draje şeker, bisküvi tozu, dondurma, krema, kek, ezme, baklava, lokum, cezerye ve medine hurması üretiminin yapılması ile yerfıstığını kıymetlendirdiğini belirten Çenet, "Kilo fiyatı 18-20 lira arasında değişen yerfıstığı şekerlemeleri, Türkiye'nin dört bir tarafında şekerci dükkanlarının vitrinlerini süslüyor. Bu ürünler sayesinde yerfıstığına talep oldukça arttı. Bu artış sayesinde ürün değerlendi ve üreticinin yüzü gülmeye başladı. İlde yerfıstığının işlenmesi için büyüklü küçüklü 150 işletme mevcut olup ve bu işletmelerde 3 bin 500 kişi istihdam edilmektedir" diye konuştu.

FISTIK MARKA OLDU

Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin, Osmaniye'nin yerfıstığının üremi ve pazarlamasında Türkiye'de oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Vali Celalettin Cerrah öncülüğünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa yaptığı yerfıstığı tanıtım çalışmaları sayesinde Osmaniye yerfıstığının marka olduğunu belirten Sezgin, şunları söyledi:

"Yaptığımız serbest piyasa araştırmalarına göre, 2009-2010 yıllarında ortalama 70 kuruş ile en fazla 1 TL arasında satılan yerfıstığının ekim alanları da çok düşüktü. Yerfıstığı 2011 yılında 3 TL'ye kadar satılmıştır. Bundan dolayı bu yıl yerfıstığı ekim alanları da artmıştır. Valimiz Celalettin Cerrah'ın tohumluktan tanıtıma kadar yaptığı çalışmalarla yerfıstığımız hak ettiği yere gelmiş bulunmaktadır."

YILIN ÇİFTÇİSİ CERRAH

Vali Celalettin Cerrah da geçtiğimiz gün yapılan hasat töreninde traktörün direksiyonuna geçerek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam ve Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin ile birilikte ilk fıstık hasadını yaptı. 'Yılın Çiftçisi' seçilen Cerrah şu değerlendirmeyi yaptı:

"3 yıldır yerfıstığı konusunda çalışmalar yapıyoruz. Osmaniye yerfıstığının bu süreç içerisinde bir yerlere geldiğine inanıyorum. Osmaniye'nin bu önemli tarım ürününü en iyi şekilde kullanılır hale getirmemiz lazım. Eğer yerfıstığına bizler sahip çıkarsak, şu anda 3 liraya kadar yükselen kilosunu çok daha yukarılara çekebileceğimize inanıyorum. Bu hem Osmaniye ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkıdır."



İE(OA/SS)