Çaycuma İlçesi girişinde bulunan ve 1951 yılında yaptırılan 255 metre uzunluğundaki Çaycuma Köprüsü'nün 48 metrelik bölümü, geçen cuma günü saat 15.30 sıralarında çöktü. Köprünün çöken bölümüyle birlikte alttaki Filyos Çayı'na düşen otomobil ve içindeki 2 kişi kurtulurken, içinde 10 yolcusu bulunan minibüs ile o sırada köprüden yaya geçen 5 kişi kayboldu. Yapılan arama çalışmaları sonucunda kayıp 15 kişiden Meryem Başören'in cesedi, olaydan 43 saat sonra köprüden yaklaşık 11 kilometre uzaklıkta çayın kenarındaki sazlık alanda bulundu. Kayıp olan diğer 14 kişiyi arama çalışmalarına ise bugün de sabahın erken saatlerinde başlandı. Ancak yapılan arama çalışmalarında, şu ana kadar balçık, çamur ve görüş mesafesinin sıfır olması nedeniyle minibüse ve kayıplara ulaşılamadı.

KIZILAY'DAN ÇADIR VE YEMEK

Kızılay Zonguldak Şubesi tarafından bu sabahın erken saatlerinde çalışmalara katılan ekipler ile kayıp yakınlarına yemek vermek için çadır kuruldu. Çadırda gelişmeleri gözyaşları içerisinde izleyen kayıp yakınlarına çay, çorba ve ekmek ikram edildi.

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız da, çadırda bekleyen kayıp yakınlarına bilgi verdi. Kayıp yakınları ise arama çalışmalarından bir sonuç alınmamasına tepki gösterdi. Tepkiler üzerine Vali Ayyıldız ile kayıp yakınları arasında tartışma yaşandı.

Vali Erol Ayyıldız, sorumluların kim olursa olsun cezasını çekeceğini belirterek şunları söyledi:

"Bilgilendirmede belki eksiklerimiz olabilir. Ama derdimiz bilgilendirme değil öncelikle burası. Yaptığımız süpürge diye bir hareket var, tüm alanı vücut olarak tarayarak neticeye gitmek istiyoruz. Yanlış bilgilendirmeler; şu vardır bu vardır inanmayın. Bakın Samsun’dan gelen var, Sinop’tan gelen var, Ankara’dan gelen var, İstanbul’dan gelen var, bunların da haklarını yememek lazım. Üstün bir gayretle çalışıyor bu arkadaşlar.  Bunlar çıkmadan bize rahat yok."

MEVCUT KÖPRÜ DE SALLANIYOR

Vali Ayyıldız, kayıp yakınlarının köprüden geçerken engellemelerle karşılaştıklarını belirtmeleri üzerine şöyle konuştu:

"Bazen mevcut köprü de sallanıyor. Öbür köprü de hareket edince mecburen vatandaşlar oradan uzaklaştırılıyor. Şu andaki bütün mesaimiz aslında enkazın kalkması ile ilgili. Arkadaşlar da suyun altında perişan oldular ama çalışmalara devam ediyorlar. Her kafadan bir ses çıkıyor, 'şöyle olsun böyle olsun.' Ancak yapılacak tüm insani ne varsa, teknik olarak ve insani olarak bunlar en üst düzeyde yerine getiriliyor."

'EKSİĞİ OLAN CEZASINI GÖRECEK'

Olayın her yönüyle araştırıldığını, arama çalışmaları koordine ettiklerini belirten Vali Erol Ayyıldız, kendisine sitem eden kayıp yakınlarına şunları söyledi:

"İnsan olarak benim bir hatam varsa Allah hepimizin cezasını versin. Yapılanlar noktasında söylüyorum. Kimin varsa gerekli tahkikatları da yapılıyor. Herşeyi yapıyoruz. Neticede bu can. Kimseyi suçlayarak bir yere varamayız, hep beraber çalışarak sonuca varalım. Burada benim durmam bile çalışmaları engelliyor. Uygulamada eksikliği olan varsa cezasını görecek merak etmeyin."

KÖPRÜ YAYA VE ARAÇ GEÇİŞİNE KAPATILDI

Karayolları ekipleri de olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Köprü, üzerinde iki ayrı noktasında tespit edilen çatlak nedeniyle yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Yapılan incelemede 3 köprü ayağının diğerlerinden yaklaşık 10 santim aşağıda olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine köprü trafiğe kapatıldı.

DS,HT(DS/COŞ)