Batman'a atandıktan sonar ilk kez Hasankeyf İlçesi'ni ziyaret eden Vali Yılmaz Arslan, antik ilçede incelemelerde bulundu. İlçenin tarihi mekanlarını gezen Vali Arslan, turizme kapanan kale için teknik çalışma raporu istedi. Bölgenin en huzurlu kentleri arasında Batman'ın ilk sıralarda olduğunu belirten Vali Arslan, Batman'ın, kepenk kapatma eylemi ve esnafın taşlanması olaylarıyla anılmasının, Batmanlılara yapılacak en büyük haksızlık olacağını söyledi. Hasankeyf'te bir süre önce bazı yerlerde meydana gelen çatlaklar nedeniyle ziyarete kapatılan tarihi kaleyi gezen Vali Arslan, Arslan, kalenin ziyarete açılıp, açılmayacağına, yapılacak bilimsel ve teknik çalışmalardan sonra karar verilebileceğini belirtti.

Vali Yılmaz Arslan, antik ilçenin Batman turizmi açısından önemli olduğunu belirtti. Arslan, "Kültür ve Turizm Bakanlığımız, bazı çatlaklar ve hayati riskler gerekçesiyle burayı ziyarete kapatmıştı. İnşallah hem kazı işlerini yürüten rektör bey ve arkadaşlarımızla, hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile görüşüp, nasıl bir formül bulabilirizin üzerinde duracağız. Çünkü burayı sadece resmi kayıtlara göre yılda 100 binin üzerinde insan ziyaret ediyor. Dolayısıyla, bu kadar sayıda ziyaretçiyi, bu güzel tarihi eserden mahrum bırakmak da çok akıllıca bir durum olmaz. Ancak hem buraya geleceklerin can ve mal güvenliğini koruma anlamında, hem de bu tarihi değerin insanlara gösterilmesi anlamında idari olarak ne yapmamız gerekiyorsa bunu değerlendireceğiz. İnanıyorum ki bir takım tedbirler almak suretiyle eğer buranın tekrar ziyarete açılması söz konusu olacaksa, bunun için biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. İnşallah gerekli tedbirleri almak suretiyle burayı en kısa zamanda tekrar ziyaretçi trafiğine açacağız" dedi.

'SİYASİ GEREKÇELERLE İNSANA EZİYETİN HAKLI GEREKÇESİ OLAMAZ'

Vali Arslan, Batman'ın, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Gaziantep'ten sonra istikbali en parlak kenti olduğunu dile getirdi. Vali Arslan, şunları kaydetti:

"Biz, sadece Türkiye'de üretilen petrolün yüzde 72'sini tek başına üreten bir iliz. Şu anda bulunduğumuz Hasankeyf gibi, gerçekten dünya çapında önemli bir tarihi ve turistik değere sahip bir bölgeyiz. Dolayısıyla bu kadar güzellik, bu kadar zenginlik varken, bütün bu zenginliklerin görülmesi yerine birtakım siyasi gerekçelerle insanların birbirine eziyet etmesi, birtakım kötü niyetli insanların, bizce terör örgütü yanlısı olduğunu düşündüğümüz kişilerin, vatandaşa zorla kepenk kapattırması, kapatmayan kişilerin işyerlerinin taşlanması, camlarının kırılması, okullara saldırılmasının daha önce de söylediğim gibi hiç bir haklı gerekçesi olamaz. Bu ülkede insanlar, meşru yollarla siyaset yapma hakkına sahiptir. İsteyen gidip istediği siyasi partide faaliyet gösterebilir. İsteyen aday olup milletvekili olabilir, belediye başkanı olabilir, il genel meclis üyesi olabilir. Yada istediği sivil toplum örgütüne girip faaliyetlerini sürdürebilir. Bütün bu kadar mekanizmalar varken ve bu kadar yollar açıkken, insanların çocukların eline taş vererek, bir takım yerlere saldırtması bir hak arama aracı değildir. Bunların, ne ilgililerinin savunduğunu iddia ettikleri davaya bir yararı vardır, ne memlekete bir yararı vardır, ne de Batman'a bir yararı vardır. Bunlar asla sonuç verecek şeyler de değildir."



AA(GG/BT)