Bağ Danışma Kurulu’nun geçenz Nisan ayında yaptığı toplantının sonuçları açıklandı. Sofralık üzümde hasat olgunluk değerlerinin uygulanması ve tarım sigortaları ile ilgili konuları ele alan Bağ Danışma Kurulu, önerilerini de kamuoyuyla paylaştı. Toplantıda Ege üzüm üretiminin merkezi olan Manisa’da zirai ilaç bayileri ve yetkililer ile dünyada kalıntı konusunda yaşanan gelişmelerin ele alındığı bir toplantı düzenlenmesi kararlaştırılırken üreticilere yönelik de eğitim toplantısı düzenlenmesi gündeme getirildi.

"SİGORTA ZAMANI ZARAR ZAMANINA UYMUYOR"

Bağcılık Danışma Kurulu adına Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür imzalı açıklamada, sektörün tüm paydaşlarıyla üzümün ve bağcılığın tüm sorunlarını tartışarak, ortak çözüm yolları üretmeye devam edileceği vurgulandı, tarım sigortasında görülen sorunlara da dikkat çekildi. Tarım sigortasıyla ürününü TARSİM’e sigortalanan üreticinin bazı sorunları olduğunu hatırlatan Soygür, "Üzümün sigorta başlangıcı gözlerin uyanma dönemi olarak belirlenmiş oysa gözler, kollar ve gövde uyku döneminde de dondan etkilenebilmektedir” dedi.

Özellikle Mart ayında görülen soğukların ürüne zarar verdiğini anlatan Soygür, başka teknik nedenlerden dolayı da üretici ile TARSİM’in karşı karşıya geldiğini vurgulayarak, "İl ve ilçe merkezleri hakem heyetleri kurulmalı, anlaşmazlık durumunda bunlara başvurulmalıdır" dedi. Soygür ayrıca, sergideki üzümün de yaz yağmurlarından olumsuz etkilenebildiğine dikkat çekerek sigorta kapsamına alınmasını istedi.

ÖNERİLER HAZIR

Önerilerinde üretim alanlarının don ve dolu haritalarının çıkarılması gerektiğini de kaydeden Soygür, şu önerileri getirdi:

"Don olayının çok sık yaşandığı bölgelere toplu koruma sağlayacak sistemler kurulmalıdır. Koruma sağladığı gözlemlenen yağmurlama gibi sistemler araştırılmalı ve faydalı olduğu tespit edilirse devlet tarafından desteklenmelidir. Asma bitkisinin tüm dönemleri ve organları sigorta altına alınmalıdır. Don sigortalarında verim tahminindeki anlaşmazlıkları önlemek için rayiç bedel uygulamasına geçilmeli, poliçeler önceden belirlenmiş bedel üzerinden yapılmalıdır. Ayrıca üreticinin zararlı etkenlerden korunması için film, afiş, eğitim materyalleri hazırlanmalıdır."



BT(İÖ/İD)