Atatepe’de düzenlenen törene Artvin Valisi Necmettin Kalkan, İl Jandarma Komutanı Albay Alper Sır, Artvin Belediye Başkanı CHP’li Emin Özgün, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti Eğitim ve Kültür Bakanı Dia Abaladze, Türkiye’nin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan, Kahvecioğlu Vakfı Başkanı Sıtkı Kahvecioğlu, eşi Kadriye Kahvecioğlu ve kardeşi Sevim Nebioğlu ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Kahvecioğlu, tören öncesi Vali Necmettin Kalkan’ın yanına giderek elini sıktı.

HEYKEL ARTVİN’İN TANITIMINA KATKI SAĞLAYACAK

Tören, Kahvecioğlu Vakfı'nca yaptırılan 22 metrelik Türkiye'nin en büyük Atatürk Heykeli'nin açılışı ile başladı. Açılışı Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Kahvecioğlu Vakfı Başkanı Sıtkı Kahvecioğlu ve protokol üyeleri birlikte gerçekleştirdi. Artvin Valisi Necmettin Kalkan, heykelin Artvin’in tanıtımına önemli katkı sağlayacağı düşündüğünü belirtti ve hayırlı olması dileğinde bulundu. Butona basılması ile birlikte vince bağlı dev Türk bayrağı çekildi ve Atatürk Heykeli ortaya çıktı. Bu sırada öğrenciler ve vatandaşlar, 10’uncu yıl marşı eşliğinde alkışlarla tempo tuttu.

KAHVECİOĞLU AİLESİ GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Açılışı alkışlarla tempo tutarak izleyen Sıtkı Kahvecioğlu, eşi Kadriye Kahvecioğlu, kardeşi Sevim Nebioğlu ve aile dostları Sevinur Çakmak gözyaşlarını tutamadı. Arhavi'den dün ellerinde Türk bayrağı ile yola çıkan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) üyesi bir grup da Atatepe’ye geldi. ADD Arhavi Şube Başkanı Emine Hekimoğlu, beraberinde getirdiği Türk bayrağını Sıtkı Kahvecioğlu’na hediye etti, bu sırada Kahvecioğlu'nun yakınları ve vatandaşlar, 'Artvin seninle gurur duyuyor' sloganları attı. Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Hikmet Çakır da, Türkiye'nin en büyük Atatürk Heykeli'ni yaptıran Sıtkı Kahvecioğlu’na plaket verdi. Törenlere Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’da kutlama mesajı gönderdi.

HEYKELİ DEVRETMEMEKTE KARARLI

Kahvecioğlu, valiliğin daha önce kendisini açılışa davet etmediğini, bu nedenle de ikinci bir açılış töreni düzenlemeyi düşündüğünü belirterek, “Açılış için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu davet etmiştim. Ancak basında çıkan haberler nedeniyle biraz üzüntü duyduğunu öğrendim. O nedenle gelmekten vazgeçti. Gelseydi açılış yapacaktık. Valilik de beni davet edince, ikinci açılıştan vazgeçtim. İki açılış çirkin olacaktı” dedi.

Dünyadan giderken hiçbir şey götüremeyeceğini anlatan Kahvecioğlu, “Varlığımda bu işi gerçekleştirdiğim için çok mutluyum. Oldukça duygulandım” diye konuştu. Heykeli valiliğe devredip etmeyeceği yönündeki bir soruyu yanıtlayan Kahvecioğlu, "Devretmeyeceğim. Gerekirse dava açacağım” dedi. Eşi Kadriye Kahvecioğlu ise, “Eşimle gurur duyuyorum. Çok güzel bir şey yaptığımızı biliyorum” diyerek mutluluğunu die getirdi.

SANATÇILARDAN ÇELENK

Bu arada Artvin Belediyesi tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen sinema günleri kapsamında şehre gelen sinema sanatçıları Tarık Akan ve Rutkay Aziz ile bazı oyuncu ve yönetmenler de Atatürk anıtına çelenk koydu. Tarık Akan anıta Nazım Hikmet Vakfı,  Rutkay Aziz de, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği çelengini bıraktı. Sanatçılar daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Atatepe’den ayrıldı.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ATATÜRK HEYKELİ

Artvin’in Atatepe mevkiinde Kahvecioğlu Vakfı Başkanı Sıtkı Kahvecioğlu tarafından yaptırılan 22 metrelik heykel Türkiye’nin en büyük Atatürk anıtı olma özelliğini taşıyor. Tiflis Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Jumber Jikia tarafından yapılan heykelde 40 ton çelik ve 10 ton bakır kullanıldı. 60 ton ağırlığındaki heykelin yapımı 1 yılda  tamamlandı. Anıt 1.5 milyon dolara mal oldu. Atatürk'ün Kocatepe'deki figürünün  heykelinin bulunduğu alanda 2 bin metrekare kullanım alanı ile açık ve kapalı atış poligonu binası, 500 metrekarelik restoran, 60 metre bayrak direği ve 216 metrekarelik bayrak yer alıyor. Atatepe'deki tüm tesislerin maliyeti ise 4 milyon dolar oldu.