Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu'ndaki sempozyumun açılışına Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhlis Bağdigen, Yunanistan, İtalya ve Avusturya'dan bilim adamlarının yanı sıra Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri konusunda Türkiye'de yapılan uygulamalar ve deneyimleri paylaşmak, uygluayıcıların sorunlarını ortaya koymak, üniversite ve uygulayıcı kurumların işbirliğini artırmak amacıyla düzenlenen sempozyumun açılışında, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Mustafa Erdoğan da konuştu. Erdoğan, Türkiye'de 2012 itibariyle 103'ü devlet, 65'i vakıf olmak üzere toplam 168 üniversitenin bulunduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Bu kadar üniversite kurulurken hangi bilimsel veriler ışığında süreç işletilmektedir? Mühendis ve mimarlarda işsizlik oranı belli iken, hele de alt yapı yönünden eksikliği tartışmasız olan yeni bölümlerin açılmasının anlamı nedir? 'Kurulu' ya da 'köklü' diye adlandırılan üniversiteler özerk ve demokratik yapılarda mıdır? 'Bilim ve düşünce üniversitelerde özgür olmalıdır. Üniversiteler özerk ve demokratik olmalıdır' diyoruz. Belirttiğim hususlar üniversitelerde yeterince sağlanmış mıdır? Bu soruların yanıtlarını elbette bulmalıyız. Gerçekler ne ise onlarla mutlaka yüzleşmeliyiz."

Sempozyum Eşbaşkanı, BEÜ Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Topan da 4 gün sürecek sempozyumda 133 sunum gerçekleştirileceğini kaydetti. Açılış konuşmalarının ardından sempozyum, ilk oturumla başladı.



DS(EE/BT)