Emniyet Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından düzenlenen Yakın ve Orta Doğu Yasadışı Uyuşturucu Ticareti Alt Komisyonu 47'inci toplantısı, Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek Beldesi'nde bulunan Spice Otel'de başladı. Komisyon üyesi Afganistan, Azerbaycan, Bahreyn, Suudi Arabistan gibi 23 ülkeden temsilci katıldığı 23 Kasım'a kadar devam edecek toplantıda alt komisyon, bölgede kaçakçılık yapan suç organizasyonlarının kullandığı yeni yöntemler ve rotalar, Batı Afrikalı suç organizasyonları ve sentetik uyuşturucu üretiminde kullanılan yeni metotlar ve ara kimyasallar konularını ele alacak.

UYUŞTURUCUDAN ÖNEMLİ FİNANS

Toplantının ilk gününde konuşan KOM Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya, uyuşturucu sorununun topluma ağır maliyetler yüklediğini söyledi. Organize suç örgütleri ve terör örgütlerinin uyuşturucu üzerinden kendilerine önemli finans kaynağı bulduğunu belirten Daire Başkanı Yeşilkaya, "İnsani, toplumsal ve ekonomik güvenliği tehdit eden uyuşturucu sorunuyla mücadelede kararlı, dengeli ve uluslararası işbirliğinin artırılması yönünde politikalar geliştirilip uygulamaya konulması çok önemli" diye konuştu.

BALKAN ROTASI RİSKLİ HALE GELDİ

Başkan Yeşilkaya, uyuşturucu problemine bölgesel açıdan bakıldığında birkaç başlığın öne çıktığını belirterek, şöyle konuştu:

"Son yıllarda Afganistan'daki afyon üretimi yüksek seviyelere ulaştı. 2011 Dünya Uyuşturucu Raporu'nda, afyon türevlerinin uluslararası pazara sevk edilmesinde kullanılan 'Balkan Rotası'nın, Türkiye ve İran'ın yaptığı büyük yakalamalar sayesinde kaçakçılar için riskli bir konuma geldiği vurgulanmaktadır. Her iki ülkenin yaptığı toplam eroin yakalaması, tüm dünyadaki eroin yakalamasının miktar olarak ortalama yarısıdır."

'DENİZ ROTASININ BOYUTU YETERİNCE BİLİNMİYOR' 

Alternatif güzergah olarak 'Kuzey Rotası'nın giderek önem kazandığına dikkat çeken KOM Daire Başkanı Yeşilkaya, deniz rotasının ulaştığı boyut ve izlediği güzergahlar hakkında yeterince bilgi sahibi olunmadığını kaydetti. Deniz rotası hakkında kolluk birimleri arasında daha fazla bilgi paylaşımı yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Yeşilkaya, "Kaçakçılar, uyuşturucu üretiminde gerekli olan ara kimyasal maddelere ulaşma konusunda uluslararası ya da iç ticaret kanallarını suiistimal etmektedir" dedi.

Yakın ve Orta Doğu'da uyuşturucu trafiğini de değerlendiren Mehmet Yeşilkaya, Afganistan'ı hedef alan asetik anhidrit kaçakçılığında son dönemde Güney Asya çıkışlı sevkiyatlara da rastlandığını kaydetti. Mücadele safhasında, ara kimyasalların ithalat ve ihracatının elektronik takip ve yetkilendirme sistemiyle kontrol edildiğini belirten KOM Daire Başkanı Yeşilkaya, Afganistan'ın uyuşturucuyla mücadelede yeni bir döneme gireceğini kaydederek şunları söyledi:

"Uluslararası uyuşturucu kaçakçılarının, bu ülkedeki yoksulluktan, alternatif kalkınma araçlarının yetersizliğinden ve 30 yılı aşkın süredir devam eden çatışma ortamından istifade etmesi engellenmelidir. Bu yönde devam eden bölgesel ve uluslararası çabalara daha fazla destek verilmesi, ortak sorumluluğumuzun bir gereğidir."

SUÇ ÖRGÜTLERİ TEKNOLOJİDEN YARARLANIYOR

İnternetin hem uyuşturucu maddenin satışı hem de suç örgütlerinin kendi arasında haberleşmesinde etkin olarak kullanılmasıyla birlikte, uyuşturucu kaçakçılığı yapan suç örgütleriyle etkili mücadelede sadece klasik soruşturma yöntemlerinin yeterli gelmediğini dile getiren Yeşilkaya "Suç örgütleri nasıl kendi aralarında örgütleniyorsa, mücadeleci birimler olarak bizler de kendi aramızdaki işbirliğini güçlendirmeli, teknolojik imkanları ve yasaların verdiği yetkileri en etkili ve oranlı şekilde kullanabilmeliyiz" diye konuştu.

Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya, 1997 yılından bugüne 58'i yurtiçi, 116'sı yurtdışı toplam 174 kontrollü teslimat gerçekleştirildiğini, aynı dönemde, uluslararası operasyonel bilgi paylaşımı yoluyla, yurtiçinde 114, yurtdışında ise 110, toplam 224 ortak operasyon icra edildiğini kaydetti.



EB(SU/COŞ)