Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, uyuşturucu imalatı ve ticareti yaptıkları şüphesiyle bazı kişileri 7 ay süreyle takibe aldı. Takip sonucu şüplelilerin, merkez ilçeye bağlı Kabakdere Köyü’ndeki ormanlık alan ve evlerinin bahçelerinde hintkeneviri yetiştirdiklerini ve elde ettikleri esrarları Edremit Körfezi’ndeki ilçe ve beldelerde sattıkları belirlendi.

Şüphelilerin, 'ölüm odası' adını verdikleri evlerinin bodrum katlarında esrar partileri düzenleyip, 'asansör' diye niteledikleri 500 mililitrelik pet şişe ve alümünyum folyo kağıdı kullanılarak hazırlanan düzeneklerle esrar içtikleri de tespit edildi. Şüpheliler arasındaki bir kadının da hafta sonu çarşı iznine çıkan askerlere uyuşturucu temin ettiği saptandı.

Bunun üzerine geçen salı günü olumsuz hava şartlarına rağmen yaklaşık 300 jandarmanın katılımıyla şüphelilere yönelik Balıkesir merkeze bağlı Kabakdere Köyü, Burhaniye, Gönen ve Edremit İlçeleri ile Ankara’daki bazı adreslere eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Özel eğitimli köpekler 'Vida' ve 'Asi'nin de katıldığı operasyonun Kabakdere Köyü'nde 20 ev ve şüphelilerin araç ve üzerleri arandı. Aramalarda, 500 kök hintkeneviri, 150 gram esrar, ruhsatsız 6 tabanca ve 50 mermi, uyuşturucu madde tartmakta kullanıldığı anlaşılan dijital tartı, bir kama ve tarihi eser niteliği taşıyan Kuran-ı Kerim ele geçirildi. 17 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında arana 3 kişinden 2’si de önceki gün yakalandı. Böylece gözaltı sayısı 19’a yükseldi.

UYUŞTURUCU SATICLARININ ŞİFRELERİ ÇÖZÜLDÜ

Jandarma zanlıların, telefon görüşmeleri sırasında şifreleri de çözdü. Zanlıların, 'Çaktırma, söyleme, verdiğim, ararım' kelimeleri yerine 'Keyfalandırma, keyik yapma, keyikleme, keviklerim' sözcüklerini; 'Gelmek, gitmek, kaldırmak, yok etmek' yerine 'Halanmak, Halalanmak'; 'Para' yerine 'Yeken'; 'Kadın, bayan, eş' yerine 'Tınatoz'; 'İçmek' yerine 'Mezlemek'; 'Esrar içmek veya satmak' yerine ise 'Acı mayalandırmak' kelimelerini kullandıkları belirlendi. Zanlıların, esrarı şifrelemek içinde, 'Acı, acımık, köy yumartası, çanta, kavurma, kuzu, kurbanlık, inek, yonca, çarşaf, civit, bira, kokoreç, ağrı kesici, erzak, çorba, tavuk, çamaşır makinesi, çekirdek, havai fişek, zeytin, kene' gibi kelimelerin kullanıldığını ortaya çıktı.

Gözaltına alınan zanlılardan O.K., B.C., C.B., D.S., M.S., M.D., O.K., M.T., O.T. ve M.B. jandarmadaki sorgularının ardından savcının talimatıyla, serbest bırakıldı. Diğer 9 zanlı ise dün adliyeye sevk edildi. Zanlılardan E.F., T.A., O.D., Ü.D., M.D. ve M.S. uyuşturucu imal etmek, bulundurmak ve satmak suçlarında tutuklandı. M.E., V.H., M.B. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı.



HD(İÖ/AAA)



----------

E.F. (Erdoğan Fidan)

T.A. (Taylan Aykanat)

O.D. (Okan Deligöz)

Ü.D. (Ümit Deniz)

M.D. (Murat Deniz)

M.S. (Mustafa Soydan)