çevreyi kirletenin cezasını çekeceğini söyledi.

Sakarya Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sakarya Nehri'ndeki kirlilik unsurlarını araştırmak amacıyla  bir süre önce başlatılan projeyle ilgili olarak TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün’e bilgi verdi. Keleş, Sakarya Nehri ve havzasında gerçekleştirilecek projenin sağlıklı bir çevre oluşturmaya çok önemli katkı sağlayacağını söyledi.

HAVZAYI KİRLETEN UNSURLAR TEK TEK TESPİT EDİLDİ

Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ise projenin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapıldığını ifade ederek, "Sakarya Nehri'ni, Sakarya havzasını kirleten unsurları tespit etmek ve bu sorunlara karşı çözüm önerileri üretebilmek için TÜBİTAK ile birlikte yeni bir proje çalışmasına başladık. Hemen bu konuyla ilgili çalışma kapsamında ihale yapıldı. İhaleyi alan firma Sakarya havzasını, İnegöl, Yenişehir, Ankara Çayı, Eskişehir Seydisuyu, Kütahya Porsuk Çayı, Bilecik Porsuk Çayı ve Sakarya havzası olmak üzere bütün bu alanlarında inceleme yaptı. Bu incelemede Sakarya havzasını kirleten unsurlar tek tek tespit edildi. Şimdi önümüzdeki süreçte de bu proje içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı olarak nehri kirleten unsurların ortadan kaldırılması için çalışma yapılacak’ dedi.

KİRLETEN TEMİZLER, KİRLETEN ÖDER

Çevreye zarar veren ve çevreyi kirletenlerin cezasını çekeceğini vurgulayan Üstün sözlerine şöyle devam etti:

"Çevre kanununda temel bir kuraldır; kirleten temizler, kirleten öder. Hiç kimsenin bu şehirde yaşayan insanların havasını, suyunu, toprağını kirletmeye hakkı yoktur. İnşallah pırı pırıl akan bir Sakarya Nehri'ne kavuşacağız. Balıkların ölmediği, çocuklarımızın rahat rahat yüzebildiği bir Sakarya Nehri hayal ediyoruz. Bu konuda yetkili firmaya da çok güveniyoruz. İnşallah çok başarılı olacaklarına inanıyoruz. Halkımıza uyarıda bulunmak istiyorum; Çevrenin kirlenmesine neden olacak herhangi bir şey gördükleri anda hemen yetkilileri arasınlar ve gerekli işlemlerin yapılmasına katkıda bulunsunlar”



ZT(MB/AK)