Yamanlar semtinde dört yıl önce meydana gelen olayda, uyuşturucu ve hırsızlıktan sabakılı 19 yaşındaki Barış Yıldırım, başından tabancayla vurularak öldürüldü. Polis cinayet zanlısı olarak 32 yaşındaki Ayhan Uşar'ı gözaltına aldı. Operasyonu genişleten ekipler, çete üyesi olan 20 kişiyi daha yakaladı. Polis, çetenin Barış Yıldrırım'ın öldürülmesiyle aynı gün meydana gelen ve evinin önünde oynayan bir çocuğun da aralarında bulunduğu 4 kişinin silahla yaralanması olayını da gerçekleştirdiklerini, dolmuş hatlarını zorla ele geçirmeye çalıştıklarını tespit etti. Adliyeye sevk edilen sanıklardan bazıları tutuklandı.

İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan son duruşmaya tutuklu yargılanan İbrahim Toprak, Ayhan Uşar, Cüneyt Uşar, Nedim Çelik, Ümit Öncü ve Ozan Çıra ile tutkusuz 15 sanıktan bazıları ve avukatları katıldı. Çete lideri olduğu iddia edilen Ayhan Uşar ifadesinde, herhangi bir örgütün yöneticisi olmadığını, kimseye talimat vermediğini, kimseden de talimat almadığını öne sürerek, suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Uşar, "Operasyon başladığında örgüt üyesi gibi gösterilirken, şimdi örgüt yöneticisi gibi gösterilmekteyim. Buna ilişkin hiçbir delil yoktur, asılsız iddiada bulunulmaktadır. 2004 yılında da aynı kişilerin asılsız iddiaları nedeniyle Karşıyaka'da yargılandım ve beraat ettim. Dolmuş hatlarını ele geçirdiğim iddiasını kabul etmiyorum. Kimin hangi hattı ele geçirdiği ortadadır. Ben ilk yargılamadan sonra 2008 yılı Mayıs ayında cezaevinden çıktım. Ben cinayet yerinde bulunmadım ve kimseyi öldürmedim. Öldürseydim, kabul ederdim. İşlemiş olduğum suçları kabul ettim, ancak işlemediğim suçları da üzerime yıkmaya çalışmaktalar. Bazı tanıklar ifadelerinde Barış Yıldırım'ı benim öldürdüğümü söylüyorlar. Ben kesinlikle orada değildim" dedi.

Cüneyt Uşar da suçlamaları kabul etmedi. Uşar, "Örgüt suçlamasını ve diğer suçlamaları kabul etmiyorum, hepsi hayalidir. Yargılanma nedenim, soy adamın Uşar olmasıdır. Daha önceden ailem çete suçundan yargılandığı için benim kişisel olarak işlenmiş olduğum suçlar da çete suçudur diyerek burada yargılanmaktayım. Örgütün üyeleri otururken örgüt liderinin suç işlemesi diye bir şey olmayacağı için örgüt suçlamasını kabul etmiyorum" diye konuştu. Diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi.

Savcı tüm sanıkların cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti yargılama sonunda, örgütün lideri olduğu iddia edilen Ayhan Uşar'ı müebbet ve 53 yıl 9 ay hapis, Cüneyt Uşar'ı 41 yıl 3 ay, Yavuz Çelik'i 54 yıl 9 ay, Ümit Öncü'yü 37 yıl 9 ay, İbrahim Toprak'ı 20 yıl 10 ay 15 gün, Cihan Saganer'i 18 yıl 10 ay 15 gün, Ali Öztepe'yi 15 yıl 10 ay 15 gün, Ozan Çıra'yı 13 yıl hapis cezına çarptırdı. Mahkeme, Zeynel Abidin Uşar'ın beratine karar verirken, diğer sanıkları da çeşitli hapis cezalarına çarptırdı. Ceza alan tutuksuz sanıklar Cihan Saganer, Ali Öztepe ve Yavuz Çelik hakkında da yakalama ve tutuklama kararı çıkarıldı. Nedim Çelik ise örgüt yöneticisi olmaktan beraat ederken, örgüt üyeliğinden 1 yıl 6 ay 2 gün hapse mahkum edildi, tahliyesine karar verildi. Ceza alan sanıkların avukatları kararı temyiz edeceklerini belirtti.