Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan Türkiye'nin ilk tam yüz nakli ile tıp tarihine geçen Uğur Acar, bağışlanan yüzünü taşıdığı Ahmet Kaya'nın Uşak'taki ailesini ziyaretin ardından Atatürk Kültür Merkezi'ne geçerek 'Uşak'ın Erdemli Yüzleri' konulu konferansa katıldı.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki konferansa Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Koordinasyon Birimi Uzmanı Nilgün Keçecioğlu, Uşak Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın ve Uğur Acar konuşmacı olarak katıldı. Konferansa ayrıca Vali Vekili Bayram Öz, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, AK Parti Uşak Milletvekili Dr. İsmail Güneş, Sağlık İl Müdürü Dr. Alper Cem Ünal, Türkiye'de ilk yüz bağışını yapan Fadime Çil, ikinci yüz bağışını yapan Emine Yılmaz ve zihinsel engelli oğlunun organlarını bağışlayan Ummuhan Yörük ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

Uşak'tan yapılan bağışlarla Türkiye'nin ilk ve dördüncü yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, konferans öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bazı şeylerin ilki çok anlamlı ve önemlidir. Uşak Türkiye için önemli bir yer oldu. Türkiye'de bilinmeyen bağışlara önderlik yaptılar. Uğur Acar ile birlikte Uşak'ta bulunmaktan büyük keyif duyuyorum. Türkiye açısından ilk yüz naklinin gerçekleşmesinde Uşak önemli bir rol aldı. Bu durum, yüz nakli için sembolik bir şey. Ancak organ nakli açısından baktığımızda çok önemlidir. Türkiye'de organ nakli ile ilgili farkındalık yaratan Uşak, insanların organ nakline daha bilinçli olarak yaklaşmasını sağladı. Üstelik Uşak bir yıl içinde iki kez yüz bağışı yaptı. Ben ve ekibim bağışçı ailelere teşekkürlerimiz sunuyoruz" dedi.

Uşak'ın Erdemli Yüzleri konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Organ bağışında beyin ölümü gerçekleştikten sonra ancak 3 veya 5 saat zamanınız oluyor. Ve hastanelerde yoğun bakım ünitelerinin çok iyi koşullarda olması gerekiyor. Uşak halkı organ bağışı konusunda çok aşırı ilgili. Uşak'ta Organ Nakil Koordinasyon Merkezi'nin olmasıda büyük bir şans. Uşak Devlet Hastanesi'ndeki doktorlarımız, hemşirelerimiz ve çalışanlarımız da gerçekten işinde uzman ve konusuna başarılılar. Türk toplumu her konuda çok fedakar. Yaptığım iki yüz naklinin bir kıvılcım olmasını istiyorum. Devamları olacak" diye konuştu. 

Organ bağışı yapan donör Ahmet Kaya'nın ailesine teşekkür ederek sözlerine başlayan Uğur Acar, "Donör Ahmet Kaya'nın ailesinin organ bağışı yapmasının ardından uzun zamandır hayalini kurduğum yeni yüzüme kavuştum. Başarılı bir operasyonla yüzüme kavuştum. Ahmet Kaya'nın ailesine ve Uşaklılara teşekkür ediyorum. 6'ncı ayımı doldurdum ve her şey yolunda" diyerek başparmağı ile zafer işareti yaptı.

Konuşmaların ardından Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan'a Vali Vekili Bayram Öz tarafından teşekkür plaketi ve çeşitli hediyeler verilirken, Özkan'ın eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan'a da, eşi Ömer Özkan, kendisi ve küçük kızları Zeynoş'un yer aldığı mutlu aile fotoğrafının dokunduğu Uşak Halısı hediye edildi. Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar'a Sağlık İl Müdürü Dr. Alper Cem Ünal tarafından Uşak Battaniyesi ve çeşitli hediyeler verilirken, Türkiye'nin ikinci yüzünü bağışlayan Emine Yılmaz ile zihinsel engelli oğlunun iç organları ve kornealarını bağışlayan Ummuhan Yörük'e de çiçek verildi.

Konferansın ardından dünyaca ünlü Karun Hazineleri'nin sergilendiği Uşak Arkeoloji Müzesi'ne geçen Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, Uğur Acar ve beraberindeki heyet Karun Hazineleri'ni yerinde inceleyerek bilgi aldı.

Uşak Valisi Özdemir Çakacak'ın verdiği yemeğin ardından geceyi Uşak'ta geçirecek olan heyet, 15 Temmuz Pazar günü Ulubey Kanyonları ile Blaundos Antik Kenti'nde incelemelerde bulunduktan sonra Antalya'ya dönecek. 



YK (KÖ/RT)