Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilen dünyaca ünlü Karun Hazinesi'nin sahtesiyle değiştirilen en değerli parçası Kanatlı Denizatı Broşu'nun 1 Kasım'da Almanya'da İnterpol'un sıkı takibi sonucu bulunduğu öğrenildi. Uşak'ın bağımsız Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Bakan Günay'ın broşun bulunduğunu açıklamasından son derece mutlu olduğunu söyledi. Erdoğan, "İnşallah bu eserimiz kısa zamanda Türkiye'ye getirilir. Kanatlı Denizatı Broşu, Türkiye'de çıktı ve Türkiye'den çalındı. Çalıntı bir ürün. Broşun asli vatanına dönmesini arzu ediyoruz. Yeni yapılan müze binasının en güzel köşesinde yerini almasını istiyoruz" dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk de, "Tarih yerinde güzeldir" sözleriyle mutluluğunu dile getirdi. Arıtürk, "Uşak Arkeoloji Müzesi'nden kaybolan Kanatlı Denizatı Broşu'nun Almanya'da bulunduğunu Bakanımız Ertuğrul Günay'ın yaptığı açıklamadan öğrendik. Eserin iadesi için Alman polisi ile Türk yetkililerin arasında protokol imzalandı. Eserin bulunmasından dolayı çok mutluyuz. Konuyla ilgili gelişmeler ilerleyen zamanda detaylı olarak açıklanacaktır. Tarih yerinde güzeldir anlayışıyla kısa zamanda broşumuza kavuşmayı diliyoruz. Broş, Uşak'a getirilmesiyle, yapımına başlanan yeni Arkeoloji Müzesi'nin en güzel köşesinde yerini alacaktır" diye konuştu.

KAYIP BROŞLA İLGİLİ 10 KİŞİ YARGILANMIŞTI

Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Karun Hazineleri'nin en değerli parçalarından kabul edilen Kanatlı Denizatı Broşu'nun sahtesiyle değiştirilerek çalındığı iddialarıyla ilgili dönemin Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu'nun da aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında, Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. 13 Şubat 2009'da sonuçlandırılan davada, bu süreçte emekli olan Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Akbıyıkoğlu'na "nitelikli zimmet ve görevi ihmal" suçlarından 12 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Diğer sanıklar Uğuz Sağlan "nitelikli zimmet ve haksız menfaat" suçundan 12 yıl 6 ay, Mehmet Polat, Fuat Ergün ve Halil Eker "nitelikli zimmet suçuna yardım" suçundan 6'şar yıl 3'er ay, Ahmet Düzyer, Fehmi İşler ve Suat Yenmez "zimmete iştirak" suçundan 6'şar yıl, Bülent Yücel "Suçu bildiği halde gerekli kurumlara bildirmeme" suçundan 2 yıl 6 ay, İsmail Bilgin de "Suçu bildirmeme" suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Sanık avukatlarının yaptıkları temyiz başvurusu üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, sanıklar Akbıyıkoğlu ile Uğuz Sağlan ve Halil Eker'e sadece 'nitelikli zimmet, haksız menfaat ve görevi ihmal' suçlarından ceza verilmesini yetersiz bulmuş, sanıkların 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet' suçundan da cezalandırılması gerektiği hükmüyle davayı kısmen bozmuştu. Uşak Ağır Ceza Mahkemesi 1 Kasım 2011'de, Akbıyıkoğlu ve diğer iki sanığın önceki cezalarına ilave olarak 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet ve görevi ihmal' suçundan 5'er yıl daha hapis cezası hükmetmişti. Yeniden temyiz edilen davada, Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi 11 Temmuz'da aldığı kararla Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını onadı. Davayla ilgili olarak şu an Kazım Akbıyıkoğlu ve Uğuz Sağlan, Uşak E Tipi Cezaevi'nde hükümlü olarak bulunuyor.



YK(AÖ/AAA)