Uşak kent merkezinde Işık, Ünalan ve Özdemir mahallelerinde bulunan bir dönemin en gözde evleri, cadde ve sokaklardan geçen insanlar için tehlike oluşturuyor. Kentte belediye ve özel idare tarafından bazı evler restore edilerek eski görünümüne kavuşturulurken, kullanılmayan evler zaman içerisinde yıpranmaya başladı. İki katlı ve çoğunluğunu ahşap olan evler, sert geçen kış şartlarından dolayı yıkılmaya yüz tuttu. Derme çatma önlemlerle ve direklerle ayakta tutulmaya çalışılan evlerin belediye tarafından yıkılması gerektiğini belirten vatandaşlar, belediyenin insan sağlığını hiçe saydığını öne sürdü.

Ünalan Mahallesi esnafı 38 yaşındaki Erkan Karagöz, Mimar Sinan Caddesi’nde bulunan Ilgaz Akıncı’ya ait iki katlı ahşap evin çatısının çöktüğünü ve yıkılmaya başladığını söyledi. Tehlike saçan evin yıkılması için esnaf olarak belediyeye 20 imzalı dilekçe verdiklerini ama buna rağmen evin sahibinin itirazı üzerine evin yıkılmadığını kaydeden Karagöz, "Uşak genelinde yıkılmaya yüz tutmuş çok sayıda ev bulunuyor. Yıkılmak üzere olan evler için belediye sadece duba dikiyor. Hiçbir uyarı levhası olmadığı için insanlar yıkılmak üzere olan evlerin altındaki yaya kaldırımlarını kullanmaya devam ediyor. Eski evlerin yıkılarak bir kişinin hayatını almadan önce acil önlem alınması gerekiyor" dedi.

TÜRKİYE GENELİNDE 3-5 YILA KADAR ESER KALMAZ

Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan, tarihi yapı ve eserleri eski durumuna getirmek için çalıştıklarını ancak Kütahya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nu bir türlü aşamadıklarını söyledi. Ali Erdoğan, "Türkiye’de tek sorun bu kurul. Belediye olarak eski binaları ve çeşmeleri restore ettirelim diyoruz, kuruldan bir türlü ruhsat alamıyoruz. Kurulda 6 yıldır bekleyen Tarihi Gedik Hanı projemiz var. Ayrıca bir yıldır 10 tarihi çeşmenin ruhsatını alamadık. Biz bir şeyler yapalım diye uğraşıyoruz, kurul da yaptırmamak için elinden geleni yapıyor. Kurulda artık bir yaptırmazlık anlayışı hakim oldu. Restorasyon için ruhsat vermekte zorlanan kurul böyle devam ederse Türkiye’de 3 ile 5 yıla kadar hiçbir eser kalmaz. Biz belediye olarak bu kurulla uğraşmaktan bıktık" diye konuştu.

Tarihi evlerin restorasyonu için ruhsat almakta zorlanmalarına rağmen bugüne kadar dört tarihi evi ve bir sokağın dış cephesini restore ettirdiklerini anlatan Erdoğan, "İki bina da ihale aşamasında. Restorasyon konusunda belediye olarak ruhsat almakta zorlanıyor ve prosedürleri aşamıyoruz. Vatandaş evimi restore ettireceğim dese bizim aşamadığımız sorunları hiç aşamaz. Eski eserlerimizin ayakta kalabilmesi için hükümetin Tarihi Eserleri Koruma Kurulu’nu ortadan kaldırarak yetkiyi illerin belediye, üniversite ve özel idarelerine vermesi gerekiyor. Yıkılmaya yüz tutan ve tehlike oluşturan evlerin yıkımı için de kurula yaptığımız başvuruya yıkılamaz kararı verilince biz de binalara dokunamıyoruz" dedi.

İL ÖZEL İDARE’DEN 3 EV VE 2 OKULA RESTORASYON

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Ecemiş ise tarihe ışık tutan yapıları eski durumuna getirmek için çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Ecemiş, "İl Özel İdaresi olarak sahipleri tarafından kullanılmayan ve yıkılmaya yüz tutmuş üç evi satın alarak restorasyonunu yaptık. Ayrıca Hasan Hilmi ve Zafer İlköğretim okullarının da restorasyonları yapılarak eski görünümlerine kavuşturuldu. Her yıl bir evi restore ediyoruz. Şu anda da Tekeş Konağı ihale aşamasında" diye konuştu.



YK(İÖ/CK)