Uşak Müzeler Kompleksi’nin yapımının planlandığı Tarihi Uşak Garı’nda bulunan tescilli 84 bin metrekare alanla ilgili 4 yıldır devam eden görüşmeler sonucu araziye Uşak Arkeoloji Müzesi’nin yapım kararı onaylandı. 2 bin 500 metrekare alan üzerine yapımı planlanan yeni müze binasının hafriyat çalışmalarına başlandı. Uşak Arkeoloji Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın temeli atmasının ardından, 2013 yılı sonunda bitirilecek. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, Uşak Müzeler Kompleksi’nin yapılacağı tarihi Uşak Garı’ndaki arazinin bakanlığa tahsisinin uzun zaman aldığını hatırlattı. TCDD’ye ait tescilli arazinin tahsisinin 4 yıla mal olduğunu kaydeden Arıtürk, Yeni Uşak Arkeoloji Müzesi’nin geçtiğimiz Temmuz ayı sonunda yapım ihalesinin gerçekleştirildiğini ve müteahhit firmaya yer tesliminin yapıldığını ifade etti.

10 MİLYON LİRAYA ÇIKACAK

Arıtürk, “Hafriyat çalışmaları bitirilen 2 bin 500 metrekarelik alanda temel atma aşamasına gelindi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kurban Bayramı sonrası ilimize gelerek Uşak Arkeoloji Müzesi’nin temelini atacak. Müze binası inşaatı 2013 yılı sonunda tamamlanmış olacak. Müzemizin teşhir salonları ile ilgili yeni projeler de bakanlık teknik personeli tarafından hazırlanacak. Müzemiz tam olarak bitirilip eserlerin taşınmasının ardından 2014 yılı başında hizmete açılacak” diye konuştu.

 Arıtürk, 2 bin 500 metrekare arazi üzerine yapımına başlanan yeni müze binasının, zemin artı 3 katlı toplam 8 bin 200 metrekareden oluşacağını ve 10 milyon liraya mal olacağını söyledi. Arıtürk, 84 bin metrekare arazi üzerine önümüzdeki yıllarda üç müze daha yapılmasının planlandığını belirtti.

MÜZELER BİR İLİN KİMLİĞİDİR

Müzelerin bulunduğu illerin kimliği olduğunu belirten Arıtürk, “Yurt dışına veya başka bir kente gittiğimizde, o il hakkındaki genel bilgilerin alınacağı ilk başvurulan yer müzelerdir. Müzelerdeki eserler o ilin tarihi ve sosyal yapısını ortaya koyar. O nedenle Uşak’ın da kendisine has, özel ve güzel bir müzesi olması gerekiyor. Uşak M.Ö. 4000 yıllarına uzanan çeşitli uygarlıkların izlerini taşıyan, her türlü sanat eserini bünyesinde bulunduran bir il. Bu eserlerin sergilenmesi de yapılacak olan modern müzede olabilir. Yeni müze binasının projesi konusunda ÇEKÜL Vakfı’ndan destek aldık. Belirlenen bölge Uşak Garı’nın bulunduğu bölgeydi. Tescilli bir alan olduğundan ve Koruma Kurulları’ndan projeyi geçirmek uzun zaman aldı. Sonuç olarak Uşak Garı içine tarihi dokuyu koruyarak modern bir müzeyi yapabileceğiz” dedi.

SIRADA ULAŞTIRMA MÜZESİ VAR

Türkiye’de Kayseri’den sonra buharlı trenlerin ve parçalarının depolandığı illerden birisinin de Uşak olduğunu sözlerine ekleyen Arıtürk, “Filmlere bile konu olan trenler Uşak’ta yer alıyor. Film ekipleri buharlı trenlerle Uşak Garı’na gelerek film çekimi yapıyor. Ulaştırma Müzesi’ni de bu bölgeye açtığımız takdirde bölgenin bir albenisi olacak ve çekim merkezi haline gelecek. 2015 yılında yapılması planlanan hızlı tren projesi kapsamında yeni tren yolu hattı ile güzergah değişip, Uşak Garı’nda aktivite azalında bölgede çeşitli çevre düzenlemeleri yapılacak ve Ulaştırma Müzesi’de açılacak. Müzeler Kompleksi tamamlandığında bölge Uşak’ın nefes alabileceği, yeşil alan içinde hafta sonlarını veya tatillerini geçirebilecekleri bir merkez haline gelecek” dedi.



YK(AÖ/AK)