Özbek Köyü Meydanı'na yaklaşık 500 metre, köyün su depolarına ise 200 metre uzaklıkta, Mavi Filo Otomotiv Turizm Madencilik Sanayi Ticaret Ltd. Şti. tarafından işletilmek istenen taşocağına karşı yapılan mücadeleye, Çeşme Yarımadası sahip çıktı. Özbek Çevre Platformu tarafından düzenlenen eyleme Urla'da taşocağı işletilen köylerdeki vatandaşlar, yazlıkçılar ve çok sayıda sivil toplum örgütü destek verdi. Köy meydanında öğlen saatlerinde başlayan eyleme, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Urla Belediye Başkanı CHP'li Selçuk Karaosmanoğlu, il genel meclis üyeleri, CHP ve AK Parti ilçe başkanları, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ile vatandaşlardan oluşan yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Ellerinde taşocağı karşıtı pankartlarla köy meydanının çıkışında toplananlar, taşocağının işletileceği alana kadar marşlar ve sloganlar eşliğinde yürüdü. Açılan patika yoldan maden alanı olarak işaretlenen bölgeye giren eylemciler, burada da sloganlar attı. Köylülere hitaben ilk konuşmayı CHP İzmir Milletvekili Musa Çam yaptı. Türkiye'nin doğasının, 'madencilik' adı altında bozulduğunu söyleyen Musa Çam, çevre kirliliğinin arttığını, hükümetin ise toprağın altındaki zenginlikleri halktan daha üstün tuttuğunu söyledi. Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu ise Özbek'te içme sularının ve zeytin ağaçlarının ortasında işletilmek istenen taşocağına karşı toplumun her kesiminden büyük tepki geldiğini ifade ederek, "Burada hem iktidar partisinin hem de muhalefet partisinin temsilcileri bulunuyor. Eğer herkes karşı çıkıyorsa burada bir yanlış vardır. Bu yanlışın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz" dedi.

Basın açıklamasını okuyan Özbek Çevre Platformu Sözcüsü Öner Yıldırım Ilgaz ise taşocağının işletilmesinin tahribatının çok büyük olacağını söyledi. Ilgaz, "Taşocağı işletilmek istenen yerin tam ortası, 10 bin yıllık antik yerleşim yeri olan Skyphia ve Lampsos'un merkezidir ve 1'inci derece sit alanıdır. Taşocağı Özbek Köyü'nün içme suyu havzasını tamamen yok edecektir. Yayılacak toz zeytin, bamya ve Özbek Köyü'ne özel ne tür bitki varsa hepsini kısa sürede öldürecektir. Turizm hareketleri sonlanacaktır. Ses ve gürültü kirliliği insanları olumsuz etkileyecektir. Taşocağının işletilmesi Özbek Köyü'nün sonunun başlangıcı olacaktır" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından vatandaşlar köyün meydanına kadar yürüyerek eylemi sonlandırdı.