Babasını kaybeden yetenekli erkek çocuklara eğitim vermek amacıyla 1863 yılında kurulan 'Şefkat Yuvası' Darüşşafaka Cemiyeti, yaşamının ikinci baharını 5 yıldızlı otel konforunda geçirmek isteyenler için 'Urla Yaşam'ı kurdu. Cemiyetin ileri yaşlarda bakıma muhtaç olan bağışçılarına olan vefa borcunu ödemek amacıyla 1997 yılında yaşlı insanlara yönelik rezidans hizmetinin son halkası olan Urla Yaşam, bağışçıların dışındaki kişilere yeni bir seçenek sunuyor. Çift, tek kişilik, süit odalarda toplam 152 yatak kapasiteli tesis sakinlerine yeni arkadaşlar edinebilecekleri, keyifli, huzurlu sosyal bir ortam sağlıyor. Üstelik bu tesiste isteyen sürekli, isteyen belli bir süreliğine kalabiliyor. Ameliyat sonrasını hastanede geçirmek istemeyen 55 yaş üstü kişiler, bu dönemi burada uzmanlar eşliğinde atlatabiliyor.

VEFA BORCU

Darüşşafaka Cemiyeti’nin her türlü iştirakinden elde ettiği geliri çocukların eğitiminde kullandığını dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım, “Darüşşafaka çocukları sadece eğitmiyor, onlara bir yaşam tarzı veriyor. Bu yaşam tarzının en büyük özelliklerinden biri de çocukların vefa borcu kavramını benimsemeleri. 1863 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz, bu zaman içerisinde edindiğimiz tecrübeler bize bağışçılarımızın ileriki yaşlarında bakıma muhtaç olabileceklerini gösterdi. Biz de onların bu ihtiyaçlarını karşılamak için 1997 yılında ilk huzurevimizi kurduk. Biz huzurevi yerine rezidans tabirini kullanıyoruz. Çünkü bizim tesisler Türkiye’de varolmayan konfor ve standartta kişinin kendi evinde yaşadığı ortamla kıyaslanabilecek fiziki ortamı sağlayan bir kurum. Otelcilik hizmetinin yanında her türlü sağlık güvencesinin verildiği kurumlar bunlar. 24 saat doktor ve hemşire gözetiminde yaşıyorlar, kendi yaş gruplarıyla sosyal bir ortamda yaşamaya devam ediyorlar. Yine kendi tercihleri ve yetenekleri doğrultusunda hobi çalışmaları yapıyorlar. Birlikte geziyorlar, etkinliklerde bulunuyorlar. Yani burada canlı bir hayat sürüyorlar. Yaşlı olarak bir köşeye çekilmiyor gençliğindeki kadar canlı bir hayat sürüyorlar” dedi.

Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağış yapanlara yönelik olarak İstanbul’da 3, İzmir Urla’da bir rezidansın ardından bağış yapmadan aynı hizmeti almak isteyenler için değişik bir sistem uygulamaya başladıklarını belirten Yıldırım, “Kişileri rezidanslara tamamen bağış karşılığı alıyorduk. Fakat zaman zaman bedel ödemek isteyenlerle karşılaştık. Bu istekler artınca yanda SEV Vakfı için yaptığımız binayı onlardan kiraladık ve bağış yapmadan ücret ödeyerek aynı imkanları almak isteyenlere hizmet vermeye başladık. Bu yaş üstünde herkese açık. Alzaheimer, parkinson gibi hastalar için iki kat özel bakım ünitesi haline geldi” diye konuştu.

İSTEDİĞİN KADAR KAL

Değişen yaşam koşullarının aile büyüğüne bakmak zorunda olan kişileri zaman zaman çıkmaza soktuğunu, Urla Yaşam’ın bu konudaki bir eksikliği giderdiğini anlatan Yıldırım, “Hayat şartları zor kişiler iş ya da seyahat yüzünden zaman zaman aile büyüğünü yalnız bırakmak zorunda kalıyor. Böyle durumlarda geçici olarak bırakacakları bir yer burası. Böyle bir ihtiyacı da karşılayabiliyoruz. Urla Yaşam’ı tercih eden kişilerin birinci basamak sağlık hizmetlerini biz karşılıyoruz. Dönemsel bakım her yerde yok. Dileyen 10 gün kalıyor dileyen birkaç ay, dileyen de ücretini ödediği sürece kalabiliyor” dedi. Özel bakım hizmetinin daha çok talep gördüğünü dile getiren Yıldırım, Urla Yaşam’da şu an 9’u özel bakım 15 kişinin kaldığını, tesisin ameliyat sonrası dönemi atlatmak isteyenlerin tercih ettiği bir yer olduğunu sözlerine ekledi.

NASIL YARARLANILIYOR?

Darüşşafaka’nın rezidans hizmetinden cemiyete belli bir miktarın üzerinde bağış yapan kişiler yararlanabiliyor. Ancak Urla Yaşam’da ise dinç yaşlılar aylık 2 bin 250, özel bakım isteyenler ise 3 bin 250 TL karşılığında hizmet alabiliyor. 24 saat birinci derece sağlık hizmeti, çeşitli sosyal aktiviteler, temizlik gibi her türlü hizmet veriliyor.



TG(İÖ/AAA)