New York Times adına haber yapmak üzere geçen hafta Türkiye üzerinden Suriye'ye giren ünlü gazeteci Anthony Shadid ve yanında New York Times'ın foto muhabiri Tyler Hicks, iç karışıklıkların yaşandığı bu ülkedeki son durumla ilgili haberlerini hazırladı. Çalışmalarını tamamlayan Anthony Shadid ve Tyler Hicks, yine kaçak yoldan Türkiye'ye dönüşe geçti. Astım rahatsızlığı ve atlara alerjisi bulunan Anthony Shadid, atlı kaçakçılarla birlikte gelirken Türkiye sınırına 5 kilometre kala rahatsızlandı. Anthony Shadid at sırtındayken alerjisi nedeniyle astım krizi sonucu öldü.

ARKADAŞI CESEDİ KAÇAK YOLDAN GETİRİDİ

New York Times'ın foto muhabiri Tyler Hicks, gazeteci arkadaşı Anthony Shadid'in cesedini sırtlayıp Reyhanlı'nın Cilvegözü Gümrük Kapısı yakınlarından gizlice Türkiye'ye soktu. Cilvegözü Gümrük Kapısı bölgesinde TIR bekçiliği yapan bir gençten yardım isteyen Tyler Hicks, Anthony Shadid'in cesedini bu kişinin otomobilinin bagajına koyarak Reyhanlı ilçe merkezine doğru yola çıktı.

Tyler Hicks, hatırlayabildiği tüm acil yardım telefonlarını arayıp yardım istedi. 112 Acil Servis, 188 Cenaze Hattı, 117 Orman Yangın Hattı, 110 İtfaiye telefonlarını arayan Tyler Hicks, en sonunda polis ve jandarmaya ulaşarak olayla ilgili bilgi verdi.

Saat 02.00 sıralarındaki bu ihbar üzerine harekete geçen güvenlik güçleri Reyhanlı’nın Cilvegözü Gümrük Kapısı ile karayolu arasındaki İbrahim Paşa Kavşağı'nda karşıladıkları otomobili durdurdu ve bagajda Anthony Shadid'in cesedinin olduğu belirlendi. Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı da olay yerine gelerek inceleme yaptıktan sonra Anthony Shadid'in cenazesi Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Cumhuriyet Savcısı, ön otopsi yaptırdığı ve 'nefes darlığı sonucu ölüm' raporu verilen Anthony Shadid'in cesedini genel otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu'na gönderdi. Tyler Hicks'in de içinde bulunduğu Reyhanlı Belediyesi'ne ait cenaze aracıyla Adana'ya gönderilen Shadid'in cesedi bugün öğle saatlerinde Adana Adli Tıp Kurumu'na getirildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Reyhanlı Cumhuriyet Savcılığı, Anthony Shadid'in cesedinin bulunması ve ölümüyle ilgili soruşturma başlatırken, New York Times'ın Genel Yayın Müdürü Jill Abramson'un da olayla ilgili Adana'ya geldi. 160 yıllık gazetenin tarihinde ilk genel yayın müdürü olan Jill Abramson'un çok üzgün olduğu belirtildi.

Tyler Hicks yaşadıklarını anlatırken, sınırı geçerken ölen Anthony Shadid'i yaklaşık 5 kilometre sırtında taşıyarak Türkiye'ye getirdiğini, yardım istediği bir bekçinin otomobile koydukları cenazeyi Reyhanlı'ya ulaştırdığını ve ardından 112 Acil Servisi, polisi ve jandarmayı aradığını söyledi.

İKİ KEZ PULİTZER ÖDÜLÜ ALDI

Henüz 43 yaşında olan Lübnan asıllı Anthony Shadid'in, meslek hayatı başarılarla dolu. Ortadoğu konusunda uzman olan gazeteci, 2004 ve 2010 yıllarında, Irak'ın işgaliyle ilgili haberleriyle Pulitzer ödülüne layık görüldü.

Shadid, New York Times, Washington Post, Boston Globe and Associated Press gibi dünyanın en önemli yayın organları için 20 yılı aşkın süredir hazırladığı haberlerle tanınıyordu. 2002 yılında Batı Şeria'da vurulan Shadid, geçen yıl Libya'da kaçırılmış ve Türkiye'nin çabalarıyla kurtarılmıştı.

Bir hafta Suriye'de kalan Shadid, başta Özgür Suriye Ordusu olmak üzere Devlet Başkanı Beşar Esad'a muhalif silahlı unsurlarla ilgili haberlerini hazırladıktan sonra Türkiye'ye dönüyordu. Yabancı gazetecilerin ülkedeki faaliyetlerini yakından takip eden Suriye hükümetinin, Shadid'in ülkede olduğu konusunda bilgisinin bulunmadığı belirtildi.