CÜ Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü 3'üncü sınıf öğrencileri, Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında Türkçe'nin doğru kullanımına dikkat çetmek için 'Türkçe'nin Sesi' adlı proje başlattı. Bu proje kapsamında öğrenciler ilk olarak yabancı kelime ve isim içeren işyeri tabelalarını fotoğrafladı. Ardından da bu işyeri sahipleri ile görüşerek işyerlerine neden yabancı kelimeler içeren isimler verdiklerini sordu. Öğrenciler, ayrıca, esnaf ve gençler arasında Türkçe'nin kullanımı ile ilgili anketler yaptı.

Öğrenciler çektikleri yabancı isimli işyeri tabelalarının fotoğraflarını Buruciye Medresesi önünde sergiledi. Medresenin önünde geçenler, fotoğrafları tek tek inceledi. Proje kapsamında alana günlük hayatta sıkça kullanılan yabancı kelimelerin Türkçe karşılığının bulunduğu afişler de astı. Sergiyi gezenler arasında yarışmalar düzenledi. Düzenlenen yarışmalarda verilen yabancı kelimelerin Türkçe'lerinin bilinmesi istendi. Yarışmayı kazananlara çeşitli hediyeler verildi.

Projenin amacının Türkçe'nin yabancılaşmasını önlemek olduğu belirten Sınıf Öğretmenliği Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Burcu Çapar, "Bu proje kapsamında işyerleri sahipleri ile görüştük. Neden işyerlerine yabancı isimler verdiklerini sorduk. Genelde dikkat çektiği ve akılda kaldığı için böyle isimler koyduklarını söylediler. Esnafa ve gençlere yönelik anketler düzenledik. Yabancı isimler içeren tabelaları fotoğrafladık ve sergiliyoruz. Bunu asla kötülemek için yapmıyoruz. Güzel Türkiye'mizde Türkçe bilincini uyandıralım diye yapıyoruz. Türkçe'miz bu kadar güzelken neden yabancı kelilemer kullanalım" dedi.



HÖ(EA/CK)