Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Dünya Bankası, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca Cinsiyet Eşitliği ve Kalkınma başlığıyla düzenlenen 'Adım Adım Anadolu' semineri Trabzon’da yapıldı. KTÜ Öğrenci Kolektifi üyesi 5 kız öğrencinin yumurtalı protestoda bulunduğu Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, seminerin, kadınların toplumdaki rolünün ön plana çıkarılması açısından önemli olduğunu kaydetti. Raiser, "Kadınlara erkeklerle eşit fırsatlar vermek ve bu fırsatlardan istifade etmelerini sağlamak akıllıca olan şeydir. Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesinde en önemli kaynaklardan birisi de bu olacaktır" dedi.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ KALKINMA İÇİN ÖNCELİK TAŞIYOR

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cenk Çimen ise Anadolu'da düzenlenen toplantıların ikinci durağının Trabzon olduğunu belirterek, "Cinsiyet eşitliği ve kalkınma konusunda herkese önemli görevler düşüyor. 21'inci yüzyılın başından itibaren Türkiye'ye baktığımızda bir yandan artık küresel düzeyde önemli bir aktör olduğumuzu görüyor, öte yandan gösterdiğimiz ekonomik başarının kalkınma süreçlerine maalesef aynı ölçüde yansımadığını biliyoruz. 2011 denklemine göre Türkiye, insani gelişmişlik endeksinde 187 ülke arasında 92’nci sırada. Kadının ekonomiye katılımında ise 135 ülke arasında sondan dördüncüyüz. Türkiye 2023'te dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi olmayı hedefliyor. Ancak insani gelişmişlik endeksi ve cinsiyet eşitliği konusunda mevcut tabloyu değiştirmeden bunu gerçekleştirmemiz mümkün değil. Cinsiyet eşitliği, sürdürülebilir kalkınmanın temel ayaklarından birisi olarak ülkemiz için öncelik taşımaktadır" diye konuştu.

KADIN İSTİHDAMINDA GERİLİĞİN NEDENİ GÖÇ

TBMM Kadın Erker Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Milletvekili Azize Sibel Gönül ise Türkiye'de ilköğretimde kız çocuklarının okullaşma oranının erkek çocuklarla aynı olduğunu söyledi. Orta öğretimde ise kız çocuklarının okullaşma oranının erkek çocuklarla aynı olmadığını belirten Gönül, her şehirde üniversite açılmasıyla kız çocuklarının yüksek öğrenime devam etme oranında çok ciddi artış sağlandığını ifade etti. Gönül, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ülkeler arasında, hatta aynı ülkedeki bölgeler arasında dahi farklılıklar gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Kadın, istihdam alanında da diğer alanlarda olduğu gibi geride. Şu anda bu geriliği ileri noktaya taşımakta zorlanıyoruz. Bunların birçok sebebi olabilir ama en önemli unsurlardan birisi göçtür. 1960'larda başlayan göçte tarımsal alanda faaliyet gösteren kadının şehre gelmesi, beceri ile yetkilerini şehirde hayata geçirememesi, daha çok erkek gücünün iş gücüne katılması sebebiyle kadın istihdamı yeteri kadar gelişemedi. Devlet bu konuda kadınları destekliyor, kadınlara yönelik meslek edindirme kursları açıyor."

TOPLUMDA EŞİTLİK ESAS

Trabzon Valisi Recep Kızılcık ise toplumdaki tüm grupların renk, ırk, cinsiyet, engelli, engelsiz farkı gözetilmeden eşitliğinin esas olduğunu vurguladı. Konuşmaların ardından Trabzonlu kadınların eğitim ve girişimcilik alanlarındaki örnekleri anlatıldı.



ÖA(TM/CK)