ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Serdar Girginer, Anadolu ve Kilikya'daki şahsiyetlerden biri olan, kadın-erkek eşitliğinin tarihsel simgesi büyük kraliçe Puduhepa'nın memleketi olan Lawazantiya'yı bulmak, Puduhepa Anıtı yanı sıra Hititler'e ait tarihi mirası yerinde görmek amacıyla, Gükmüşören Köyü'ndeki Puduhepa kaya anıtında öğrencileriyle ders yaptı. Yrd.Doç.Dr. Serdar Girginer, şöyle dedi:

''Yaklaşık 3 bin 300 yıl önce Çukurova bölgesinde yaşayan ve döneminde, hukuk, siyasi ve sosyal konularda önemli çalışmalar yaptığı belirtilen Hitit Kralı 3'üncü Hattuşil'in eşi olan Kraliçe Puduhepa, eski adı 'Kizzuwatna' olan Adana'da yaşayan rahip Kummanni'nin kızı olarak bilinmektedir. Puduhepa'nın ülkesindeki toplumsal olaylara yaklaşımı, kadın erkek eşitliğindeki çabaları ve ülkelerarası barışın korunması konusunda aktif rol aldı. Puduhepa'nın, Hitit Kralı 3'üncü Hattuşil ile evlendikten 16 yıl sonra yapılan Kadeş Antlaşması'na, eşiyle birlikte aynı yetkide mühür basmış olması Puduhepa'ya hem bir devlet anlaşmasına mühür basan ilk kadın olma özelliğini vermiştir Puduhepa, MÖ 13. yüzyılda yaşamış Hitit hükümdarı III. Hattuşili'nin karısı ve Hitit İmparatorluğu'nun kraliçesidir.''

Girginer, Develi İlçesi Gümüşören Köyü'nde bulunan Hitit kaya anıtının Kayseri turizmi bakımından önemine dikkat çekerek anıtın korunması geretiğine dikkati çekti. Gezbel Geçidi'nde bulunan Hitit Hanyeri Anıtı, İmamkullu Köyü'nde bulunan Hitit Kaya Anıtı, Taşçı Köyü'nde bulunan Taşçı-1 ve 2 kaya anıtları ile Fıraktın Hitit kaya anıtında incelemelerde bulunan Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri, fotograf ve video çekti.



OE(OE/İD)