Birçok Avrupa ülkesindeki itfaiye teşkilatlarıyla işbirliği anlaşmaları bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi'nde hem dış ülkelerden gelen hem de yurdun çeşitli il ve ilçelerinden gelen itfaiyeciler eğitiliyor. Çeşitli meslek dallarından vatandaşlara da gönüllülük esasına dayalı olarak eğitim veren itfaiye teşkilatı, şimdi de kapılarını üniversitelilere açtı. Son olarak Yeditepe Üniversitesi'nden gelen gönüllü öğrenciler burada eğitim görmeye başladı. Gönüllü İtfaiyecilik Programı kapsamında Yeditepe Üniversitesi’nde değişik bölümlerde eğitim gören üniversiteliler, diğer gönüllülerle birlikte Van'da depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerin arasında yer aldı.

Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Elif Özduygu, üniversiteye başladığı yıldan bu yana okulun 'Doğal Afetlerde Arama Kurtarma Kulübü'nde gönüllü olarak çalıştığını ve bu eğitimi almaya karar verdiğini söyledi. Biomedikal Bölümü öğrencisi   Kerim Bedri Saçan ise geçirdiği bir trafik kazası sırasında kendisine yardıma gelen itfaiyecilerden etkilenerek bunun eğitimini almaya karar verdiğini belirtti. Lojistik Bölümü öğrencisi Cansu Sinanoğlu da 3 yıldır okulun Arama Kurtarma Kulübü'nde görev yaptığını belirtirken, Özgür Özyurt ve Zeynep Tellioğlu ise "Van depreminde arama kurtarma çalışmalarına katıldık. Orada bir hayat kurtarmak ve uğraştığınız şeyin işe yaradığını görmek bizi mutlu etti. Bu nedenle her an kurtarmaya hazır olmak için burada eğitim alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kocaeli Büyükşehir Gönüllü İtfaiyecilik Birim Amiri Ömer İslamoğlu, 2000 yılından bu yana gönüllü itfaiyecilik eğitimi verdiklerini belirterek, "Şu anda 13 gönüllü müfrezemiz bulunuyor. Bu müfrezeler kendi ekipmanlarına sahip. Bölgelerinde çıkabilecek yangınlara müdahale edebiliyorlar. İtfaiye merkezden gelene kadar yangını büyümesini önlemede etkili oluyorlar. Büyük yangınlarda itfaiye teşkilatına söndürme ve soğutma işlemelerinde yardımcı oluyorlar" dedi.



MB(MB/CK)