Isparta'da bundan böyle geleneksel bahçe kurma devri sona eriyor. SDÜ Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (TARUM), yeni bahçe kuracak ya da bahçesini yenileyecek üreticilere danışmanlık eğitimi verecek. Böylece, bilimsel tekniklere dayalı yeni tesisler kurulacak, verim artacak, üreticinin kar marjı yükselecek.

TARUM Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kelen, üreticinin tekniğe uygun tarım yapmadığı için kaliteli ve yeterli ürün elde edemediğini söyledi. Prof. Dr. Kelen, teknik sorunların önüne geçmek için merkez olarak anahtar teslimli bahçe tesisi kurma hizmeti vermeye başladıklarını bildirdi.

İŞTE O HİZMET

Çiftçilerin merkeze müracaat etmeleri halinde bu hizmetten yararlanabileceğini anlatan Prof. Dr. Kelen, hizmet hakkında şu bilgileri verdi:

"Çiftçi bize gelerek, 'Benim şu kadar arazim var. Bana bahçe kurun' derse biz de üreticiye tam donanımlı anahtar teslimli bahçe tesisini kuracağız. Arazisinin toprağını inceleyeceğiz, hangi ürün, hangi anaç, hangi terbiye şekli uygun diye arazide fizibilite çalışması yapacağız. Arazi etüdünü yaptıktan sonra toprak analizine ve iklim özelliklerini göz önünde bulundurarak çeşit seçimini yapacağız. Uygun anaç ve ekonomik yönden avantajlı çeşit seçiminin ardından fidan dikim yerlerinin işaretlenmesi, dikim çukurlarının kazılması, gerekli gübre ve yapı elemanlarıyla fidan dikimi, sulama teşkilatının düzenlenmesi ile dikim işlemini tamamlayacağız. Üreticiye bahçeyi altıyapısı hazır şeklinde teslim edeceğiz."

TEKNİK DANIŞMANLIK

Bahçe kurulduktan sonra teknik danışmanlık eğitim hizmeti verdiklerini de belirten Prof. Dr. Kelen, çiftçilerin uzman danışmanlar öncülüğünde bahçelerinin planlamalarını yapmaları gerektiğini söyledi. Üreticilerin kulaktan dolma bilgilerle bahçe kurduğunu belirten Prof. Dr. Kelen, şöyle devam etti:

"Çiftçilerimiz kendi başlarına bahçe kurmak yerine bizden danışmanlık hizmeti alsın. Teknik danışman öncülüğünde bahçelerinin planlamalarını yapsınlar. Tarımsal faaliyetin kârlı olması için teknik danışmandan destek almalılar. Biz doğru bir şekilde planlamayla bahçe tesisi kurmalarını sağlayacağız. bahçesi olan herkes bu danışmanlık hizmetinden faydalanabilir."

MAVİ SERTİFİKALI FİDAN

Merkez bünyesinde mavi sertifikalı fidan yetiştirdiklerine de dikkati çeken Prof. Dr. Kelen, çiftçilerin fidan temini sıkıntısı yaşamadıklarını vurguladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 10 dekar ve üzeri mavi sertifikalı bahçe tesisine hibe desteği verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Kelen, "Mavi sertifika fidanın hastalıksız ve sağlıklı olduğunu gösteren bir belgedir. En düşük fidan başına 1.50 lira destek veriliyor. Biz üniversitemizde 450-500 bin mavi sertifikalı anaç üretiyoruz. 1 milyon 200 bin de mavi sertifikalı aşı gözümüz var" dedi.



ME(SU/CK)