Prof.Dr. Gülser Öztunalı Kayır'ın verdiği 'Toplum Bilimi' dersinin dün yapılan sınavı için başörtülü olarak fakülteye gittiğini kaydeden Şeyma Adede, sınava kısa süre kala salona gelen Prof.Dr. Kayır'ın kendisini tanıyamadığını ve 'Kimsiniz' diye sorduğunu belirterek, şu iddialarda bulundu:

"Hoca kim olduğumu sorunca birinci sınıf öğrencisi olduğumu söyledim. Başörtülü olduğum için derslerine girmediğimi, beni bu yüzden tanımamış olabileceğini ekledim. Hocam bana, 'Benim dersimi almana rağmen başörtüsü takman üzücü, başını açar mısın' dedi. Bir defalığına başörtüsüyle sınava girmeme izin vermesini istedim. Hocam, '10 dakika içinde kararını ver. 20 yıldır kadın hak ve özgürlükleri için mücadele ediyorum' dedi ve sınıftan çıktı. Sınav saati geldiğinde Hoca tekrar salona gelip, 'Kararını verdin mi?' diye sordu. Sınava başörtülü gireceğimi söyleyince tutanak tutturacağını, sınav salonundan çıkmamı istedi. Ben de derslikten çıktım. 3 erkek arkadaşım da benimle geldi. Onlar da sınava girmedi. Dekan Prof. Dr. Şafak Aksoy ile görüştüm ve hocadan şikayetçi oldum."

PROF.DR. KAYIR: YASAYI UYGULADIM

DHA muhabirinin görüştüğü Prof. Dr. Kayır ise başörtüsü kullanan tüm kız öğrencilerin sene başından beri başörtülerini çıkararak kendi dersine girdiğine değinerek, şunları söyledi:

"Dün ilk kez final sınavında kız öğrenciler türbanla geldiler. Bir eylem veya provokasyon olduğunu düşünüyorum. Ben kıyafet yasasını uyguladım. Kamu alanlarında türban takılmaz. Başörtülü öğrencilere '10 dakika düşünün, sınav başlayacak, lütfen başınızı açın' dedim. 3-4 öğrenci açtı başını, biri açmadı. 'Böyle sınava gireceğim' dedi. 'Lütfen türbanınızı çıkarın, hakkınız yenmesin' dedim. 'Çıkarmam böyle gireceğim' dedi. 'O halde sınavdan çıkmalısınız' dedim. Bu öğrenciyle birlikte 3 erkek öğrenci ve bir kız öğrenci sınavdan çıktı. Ben de bu durumla ilgili tutanak düzenledim."

Prof. Dr. Kayır, türbanın üniversitelerde serbest olduğuna dair bir karar olmadığına işaret ederek, "Tabii ki ben eğitim haklarını ellerinden almak istemem. Bu öğrenciler sınava girmemiş oluyor. Dersten kendi kararıyla çıkmış oldular. Sanırım dersten kalacaklar. Ama okulu bitirene kadar 7 yıl aynı dersin sınavına girebilirler. Eğitim haklarının ellerinden alınması diye bir şey değil bu" diye konuştu.

SORUŞTURMA AÇILACAK

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise konudan haberdar olduğunu, 2'si kız 5 öğrencinin, eğitim haklarının ellerinden alındığı iddiasıyla İİBF Dekanlığı'na şikayet dilekçesi verdiklerine değinerek, öğrencilerin mağdur edilmeyeceklerini açıkladı. Rektör Prof. Dr. Kurtcephe, öğrencilere İİBF Yönetim Kurulu kararıyla yeni bir sınav hakkı verileceğine işaret ederek, Prof. Dr. Kayır hakkında da gerekli disiplin işlemlerini başlatıp, soruşturma açılacağını kaydetti.

'PROTESTO AMACIYLA SINAV SALONUNDAN ÇIKMIŞLAR'

İİBF Dekanı Prof. Dr. Şafak Paksoy ise Prof. Dr. Gülser Öztunalı Kayır ile henüz görüşemediğini, öğrencilerin cuma günü mesai bitimine kısa süre kala geldiklerini ve şikayet dilekçelerini verdiklerini anlatarak, "Bu öğrencimizle birlikte 1'i kız, 3'ü erkek toplam 5 öğrencimiz, protesto amacıyla sınav salonundan çıkmışlar. Sınavı kaçırdıkları için kendilerine yeni bir sınav hakkı verilecek. Öğretim hakkının engellenmesi düşünülemez. Gerekli işlem yapılacak. Hoca öğrenciyi sınav salonundan çıkartamaz. Hiç bir öğrenciye başörtüsünden ötürü sınava giremezsiniz diyemez. Hocanın yaptığı doğru bir iş değil" dedi.



BT(HA/ESM)