UNESCO tarafından 2003 yılında kabul edilen, Türkiye'nin de 2006 yılında taraf olduğu Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 2008 yılından beri Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri çalışmaları gerçekleştiriliyor. 2012 yılında yapılan değerlendirmeler sonucunda Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde yaşayan taş ustası Tahsin Kalender, geleneksel el sanatlarından taş ustalığı alanında gösterdiği özverili çalışmalarından dolayı 'Yaşayan İnsan Hazinesi' olarak değerlendirilerek ödüle layık görüldü. Ahlat Kaymakamı Osman Dölek ve Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, taş ustası Tahsin Kalender’i tebrik etti.

Taş ustası Tahsin Kalender’i makamında kabul eden Kaymakam Osman Dölek, UNESCO ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, taş ustası Tahsin Kalender’in ödüle layık görülmesinin ilçe için büyük bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Dölek, "Verilen ödül, devletimizin ustalara verdiği öneminde bir göstergesidir. Bu ödül hem Ahlat’ın tanıtımı açısından hem de taş ustalarına verilen önem açısından çok önemli bir karar olmanın yanında ayrıca çok sevindirici bir gelişmedir. Ben bu başarısından dolayı taş ustamız Tahsin Kalender'i tebrik ediyorum" dedi.

Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban ise aldığı ödülden dolayı Tahsin Kalender’i tebrik ederek bakır işlemeli bir saat hediye etti. Belediye Başkanı Çoban, 11 Eylül’de İstanbul’da düzenlenecek ödül törenine katılacak olan taş ustası Tahsin Kalender’in refakatçisiyle birlikte ulaşım ve konaklama ücretlerini belediye olarak kendilerinin karşılayacaklarını ve herhangi bir program değişikliği olmazsa kendisinin de ödül törenine katılacağını söyledi.



TB(FE/SS)