Hatay’daki 8 bin TIR’ın 2 bin 700’nün Reyhanlı İlçesi’nde bulunduğunu söyleyen Şanverdi, 63 bin kişinin yaşadığı ilçede 60’ın üzerinde taşımacık firması bulunduğunu belirtti. Ortadoğu’ya taşınan yükün bir bölümünün Reyhanlı’dan geçtiğini belirten Şanverdi, "Ortadoğu’ya yapılan ihracatın yaklaşık 500 milyon doları Reyhanlı’dan geçiyor. Ancak son dönemde şoförlerimiz ölüm korkusuyla yük çekmek istemiyorlar. En son 15 gün içinde ilçemizden 2 TIR şoförünün ölmesi gözlerimizi iyice korkuttu" dedi.

Daha önce günde 300’e yakın Türk plakalı TIR’ın Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan çıkış yaptığını belirten Şanverdi şöyle devam etti:

"Cilvegözü’nden son dönmede gün içinde en fazla 10- 15 TIR çıkış yapıyor. Herkes aracını evinin önüne çekti bekliyor. Ölüm korkusu nedeniyle haklı olarak kimse gitmek istemiyor. Özellikle bu hafta yüklediğimiz araçları dahi gönderecek şoför bulamadık. Giden araçlar kurşunlanmazsa, soyuluyor. Ancak Suriye’de yabancı plakalı araçlara ses çıkarılmıyor. Özellikle Türk plakalı TIR’lar ve Türk şoförlere zarar veriyorlar."

ORTADOĞU’YA ALTERNATİF YOL LAZIM

Acilen Ortadoğu’ya alternatif yol bulunması gerektiğini belirten Şanverdi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümetimizin acilen Ortadoğu’ya giden alternatif yol önermesi lazım. Bu ne kadar böyle gideceği belli değil. Her geçen gün, hem ekonomiye hem de TIR’cılara zarar veriyor. Bizim 60’tan fazla nakliye şirketimiz varken, Arap ülkelerinden gelen firmalar buradan mal götürmeye başladı. Acilen çözüm bekliyoruz."

SINIRDAN GEÇİŞLER DEVAM EDİYOR

Suriye’deki iç çatışmalardan kaçan Suriyelilerin Türkiye’ye kaçışı artarak devam ediyor. Bölgede Suriye askerinin bulunmadığı bölgelerden özellikle kadın ve çocuklardan oluşan Suriyeli kafileler, sınır tellerini aşarak Türkiye’ye giriş yapıyor. Türk askerleri tarafından karşılanan Suriyeli aileler, minibüslerle konaklama merkezlerine gönderiliyor. Suriye'den kaçıp ülkemize sığınanlardan kamplarda barınanların sayısı 17 bine yaklaşırken, akrabalarının yanlarında barınanların da bulunduğu bildiriliyor.