Türkiye'nin yanı sıra Gürcistan, Letonya, Yunanistan, Afganistan, Macaristan, İngiltere, Romanya, Makedonya, Rusya, İtalya, Avusturya, Hollanda ve Çin'in katıldığı 13'üncü Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'nin açılış töreni Atatürk Alanı'nda yapıldı. Törende konuşan Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Fatih Dokgöz, binlerce yıllık tarihi süresince pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Trabzon'un içinde barındırdığı tüm değerlerle zenginleştiğini vurguladı.

Trabzon'un tüm sanat dallarında güçlü sanatçılar yetiştirdiğini, birbirinden güzel sanat eserlerinin ortaya konulmasını sağladığını kaydeden Dokgöz, şunları kaydetti:

"Trabzon, günümüzde de binlerce yıllık birikimi ile göz kamaştırmakta olup Ankara, İstanbul ve Adana'dan sonra sürekli ve en kapsamlı tiyatro festivaline sahip tek şehir olarak kültürel anlamda bölgenin en parlak ili olmanın haklı gururunu yaşamaktadır. 12 yılını geriden bırakan festival boyunca 42 ülkeden 167 tiyatro topluluğu Trabzon'a geldi, festival süresince Trabzon'da kaldı, kentin binlerce yıla dayanan kültürünü, kültürümüzü tanıma olanağı buldu. 167 yabancı grup Türkiye'nin, Trabzon'un gönüllü elçisi oldu.''

Dokgöz, festivale katılan sanatçıların daha mutlu, daha barışçı, daha sevecen olunması için seyircilere ayna tutacağını da belirterek, ''Çünkü tiyatro bütün insanlarda ortak bir kalbin ve dilin varlığını meydana çıkarır. Bu bakımdan da en tesirli sevgi ve barış yoludur'' dedi.

Konuşmaların ve horon gösterilerinin ardından festivale katılan ülkelerin tiyatro sanatçıları, ellerinde bayraklarla Trabzon Belediye Bandosu eşliğinde Atapark'taki Trabzon Devlet Tiyatrosu Haluk Ongan Sahnesi'ne kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında kortejde bulunan dev kuklalar da Trabzonlular'ın büyük ilgisini çekti ve renkli görüntüler oluşturdu. Yürüyüşe katılanlara Devlet Tiyatrosu önünde yöresel yemek ikramında bulunuldu. Festival 15 Mayıs'ta sona erecek.



ÖA(TM/CK)