Antalya'da devam eden 19'uncu Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'na katılan Ak Parti Aksaray Milletvekili ve NATO Parlamenterler Meclisi Türk Heyeti Başkanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'ye yerleştirilecek Patriot füzelerinin sayısıyla ilgili henüz kesinleşmiş bir rakam bulunmadığını söyledi.

Sayının ihtiyaca göre belirleneceğini kaydeden Alaboyun, "Ancak, Patriot füze savunma sistemi her NATO üyesi ülkede yok. Türkiye, NATO üyesi olmasına rağmen bizde Patriot füzesi yok. Hollanda'da, Almanya'da, Belçika ve Amerika Birleşik Devletleri'nde var. Dolayısıyla böyle bir yakın mesafe, kısa menzilli savunma sistemine ihtiyaç duyduğunuz zaman ki Türkiye şu an öyle bir ihtiyaç duydu ve NATO'ya müracaat etti" diye konuştu.

İlk başvurunun kabulüyle birlikte NATO'nun üye ülkelere 'Elinizdeki Patriot füzelerini ihtiyaç duyulan ülkeye gönderin' çağrısı yaptığını belirten Ali Rıza Alaboyun, bu çağrının ardından ülkelerin kendi iç prosedürlerini tamamlamak için karar süreçlerini işlettiğini söyledi. Tahmini olarak 6 ve 8 arasında Patriot füze savunma sisteminin Türkiye'ye gönderilmesinin söz konusu olduğunu belirten, fakat rakamın kesin olmadığını vurgulayan Alaboyun, "Belki de Suriye'de mevcut füze kaynaklarının yerleri dikkate alınarak sayı belirleniyordur" dedi.

28 ÜLKELİ KOMUTA MEKANİZMASI

Patriot füzelerinin 70 kilometre mesafesiyle bir savunma sistemi olduğunu ve sistemin 400 kilometre mesafede ve saatte 10 bin kilometre hızla gelen tenis topu büyüklüğündeki bir cismi tespit edebildiğini kaydeden Alaboyun, sistemin kontrol merkezinin Belçika'da bulunduğunu söyledi. Kontrol merkezinde Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 28 ülkenin bulunduğunu kaydeden Ali Rıza Alaboyun, "Düğmenin başında Türkler mi var, yabancılar mı var, birtakım spekülasyonlar yapılıyor. Türk bir komutanın da olduğu bir karar mekanizması söz konusu" ifadelerini kullandı.

MASRAFLAR

Ali Rıza Alaboyun, füze savunma sistemleri için Türkiye'ye gelecek heyetin masraflarının nasıl karşılanacağına ilişkin soruya şu karşılığı verdi:

"Zaten kısa süreli geliyorlar. Neler yapılabilir bilemiyorum ama biz daha önce iki sefer Patriot istedik. Birincisi Kuveyt Savaşı, ikincisi Amerika'nın Irak'a müdahalesi esnasında, Saddam'ın bazı tehditlerine karşı. Fransa o dönemde, askeri kanatta olmamasına, politik kanatta yer almasına rağmen karşı çıkmıştı. Türkiye bunları NATO'nun Askeri Komitesi'nden geçirerek getirdi. Bunlar kısa süreli kaldılar. Sanıyorum maliyetlerini kendi ülkeleri karşıladı. Burada ne kadar kalacakları rejimin süresine bağlı. Bildiğim kadarıyla konuşulmuş bir şey yok. Ama genel itibariyle gelen ülkeler masrafları karşılıyor."



EB(HA/CK)