Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda kaçakçılık yaparken öldürülen 34 kişinin yakınlarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da ziyaret edileceği belirtildi. Daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ölenlerin ailelerine verilecek 123'er bin lirayı faillerin bulunmasına kadar almayacaklarını açıklayan aileler, Emine Erdoğan'dan da faillerin bulunmasını isteyecek.

Operasyonda 16 yaşındaki oğlu Yüksek Ürek'i kaybeden Emine Ürek, 6 çocuğu olduğunu ve olayda en büyük çocuğu Yüksel'i kaybetmenin acısını yaşadığını söyledi. Emin Erdoğan'ın gelip annelerin halini görmesini ve acılarını paylaşmasını istelen anne Ürek, şöyle dedi:

"Görsün halimiz nedir? 50 lira için ölmemiz mi gerekiyordu. Bunu kendisine sorsun. 50 lira kazanmak için gelsin bu milletin sefaletini görsünler. Sıfır noktada, eksi sıfırın altındaki soğukta çocuklarımızı vururken, 24 saat devlet sessiz kaldığında kör ve kulaksız kaldığında benim oğlumu amcası sırtına verip yola getirirken, ambulans yoktu yolda öldü. Benim oğlum 24 dakika orada ambulans bekledi. Orada hiçbir müdahale ve ambulans yoktu. Biz hangi çağda, hangi devlette hangi bayrağın altında yaşıyoruz. Gelsin bizim halimizi, rezaletimizi görsün. Bizim devletten beklentimiz biz tazminat falan istemiyoruz. Satılık çocuğum ve oğlum yok, satılık ciğerim yoktur, ciğerim parçalanmış. Bizim devletten istediğimiz ve beklentimiz bu faillerin ortaya çıkarılıp yargılanmasıdır. Bu failler ortaya çıkmazsa evimi yakarım buradan göç ederim. Bu failler ortaya çıkmasa bizim burada yerimiz yoktur. Hiç birisinin günahı yoktu, 50 lira kazanmak için gitmişlerdi."

Operasyonda 3 çocuğu Hamza, Serhat ve Cemal Encü'yi kaybeden Kadriye Encü, oğulları da dahil ailesinden 11 kişiyi kaybettiğini söyledi. Ölenlerin 50 lira için hayatlarını kaybettiğini ifade eden Kadriye Encü, tazminat istemediklerini ve sorumluların bulunmasını istediklerini söyledi. Emine Erdoğan'ın gelip yaşadıklarını görmesini isteyen anne Encü, "Emine Erdoğan da anne, onun evladı varsa evlatlarımız ölmesin, öldürmesinler. Biz çözüm istiyoruz artık yeter diyoruz. Başka analar ağlamasın" dedi.

Olayda ölen Salih Encü'nün annesi Emine Encü de faillerin ortaya çıkarılmasını istedi. Emine Encü, "Biz Emine Erdoğan gelirse olayı yapanların ortaya çıkarılması için kendisinden destek isteyeceğiz. Benim oğlum 18 yaşında idi. Telefon almak için gitti. Ben gitme hava soğuktur dedim Bana 3 kez gideceğini ve bunun karşılığında telefon alacağını söyledi. Oğlum 2 saat önce aradı onları bırakmadılar. Ben ona çay hazırladım ama cenazesini beklemiyordum. Benim oğlum kurşunlarla değil, kan kaybından öldü. Bunlara sebep olanların ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Tek istediğimiz anaların ağlamaması biz barış istiyoruz" diye konuştu.



FA(GG/AAA)