Uludere'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda 34 kişi yaşamını yitirmişti. Uludere'de hayatını kaybedenlerin yakınlarından oluşan 62 kişi bugün Diyarbakır Adliyesi önüne geldi. Adliye binasına üzerleri aranarak alınan gruptan seçilen 5 kişi bölgede bulunan 14 baro başkanıyla birlikte Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Karaca ile görüşüp, soruşturmanın bir an önce tamamlanması ile ilgili taleplerini içeren dilekçeyi verdi. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından bölge baroları adına Kürtçe ve Türkçe basın açıklaması yapıldı. 

Kürtçe açıklamayı Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar okurken, Türkçe açıklamayı ise Mardin Baro Başkanı Azat Yıldırım okudu. Uludere'deki olayın üzerinden 165 gün geçtiğini belirten Yıldırım, "Devlet Kaymakamı'na yönelik saldırının hesabını sorma ve cezalandırma konusunda seri davranılmış, 34 sivil insanı ölümüyle ilgili somut bir adım atmamıştır. Olayla ilgili görüntüler, hazırlanan raporlar ve soruşturma süreci kamuoyu ile paylaşılmıyor. Devletin katliamı gündemden düşürmeye ve sorumluları korumaya çalıştığı izlenimi uyanmaktadır. Başbakan ve Adalet Bakanını görevlerini yerine getirmeye, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun olayla ilgili ulaştığı gerçekleri kamuoyu ile paylaşmaya, mağdur aileleri ve vekillerinin soruşturmaya etkin katılımının sağlanması için dosyada gizlilik kararının kaldırılmasını istiyoruz. Olayla ilgili savcılıkları tüm sorumluları ortaya çıkaran ve adaletin hızla gerçekleşmesi için etkin ve adil soruşturmaya davet ediyoruz" dedi.

Basın açıklamasının ardından konuşan ve olayda oğlu Mehmet Ali Tosun'u kaybeden Zeki Tosun da olayın aydınlatılması ve faillerin bulunmasını istediklerini, tazminatı istemediklerini söyledi. Uludere'de hayatını kaybedenlerin yakınları arasında çok sayıda kadının da bulunduğu dikkat çekti.

Olayda hayatını kaybeden Hamza Encü'nün annesi Kadriye Encü, oğlunun Türk bayraklı asker fotoğrafını taşıdı. Ölen oğlunun olaydan 2 ay önce askerden geldiğini belirten Kadriye Encü, faillerin bulunmasını istedi. Olayda hayatını kayden lise öğrencisi Salih Ürek'in annesi Medine Ürek ise, oğlunun fotoğrafıyla birlikte okulda taktığı kravatını da taşıdı. Tazminat istemediklerini belirten kadınlar, çocuklarının ölümüne yol açan bombalama olayının aydınlatılmasını istediklerini belirtti.



FB,SS (GG/RT)