Olayı soruşturan Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın, soruşturmada daha önce İçişleri Bakanlığı müfetişleri ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri tarafından izlenen 4 saatlik Heron görüntüleri esas alacağı belirtildi. İlk istihbaratın ABD'den geldiği yönündeki tartışmalara girmek istemeyen savcılık yetkilileri, Genelkurmay Başkanlığı'nın soruşturmaya esas alınmak üzere kendilerine gönderdiği bilgi ve belgeleri inceledikten sonra, istihbarat konusunun gündeme getirilip getirilmeyeceğine karar verileceğini kaydetti.

GEREK DUYULURSA GENELKURMAY'A İSTİHBARAT SORULACAK

Gizlilik kararı olan Uludere soruşturmasını yürüten ve soruşturmada tek yetkili kurum olan Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı yetkilileri, gerek duyulması halinde gündeme getirilen istihbaratın kimden geldiğini Genelkurmay Başkanlığı'na sorulabileceğini belirtti. Yetkililer şöyle dedi:

"Olay yaşanmadan bir hafta önce, o bölgedeki terörist unsurların hareketliliğine dair istihbaratlar var. Bunun dışında olaydan önce Türkiye'ye ait olan insansız hava araçlarından elde edilen görüntüler var. Bu nedenle ilk istihbaratın kimden geldiği konusu, soruşturma anlamında bir sonuç elde edilmesinde işe yaramayabilir. Bir olay meydana gelmiş ve o olayla ilgili deliller toplanıyor. Delillerin toplanmasından sonra soruşturmanın seyri ortaya çıkacaktır."

TBMM ULUDERE KOMİSYONUNUN TALEPLERİ KARŞILANACAK

Uludere soruşturması devam ederken, TBMM'de kurulan Uludere Komisyonu'nun, hazırlayacağı rapora esas alanmak üzere savcılıktan istediği bilgi ve belgelerin önümüzdeki hafta içerisinde komisyona gönderilmesi bekleniyor. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun savcılıktan istedikleri bilgi ve belge talebinin, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmeyecek şekilde değerlendirilerek, bu anlamda komisyona bazı bilgi ve belgelerin gönderilebiliceği kaydedildi. Komisyon, daha önce Genelkurmay Başkanlığı'ndan Uludere olayı ile ilgili bilgi ve belge istemiş, ancak Genelkurmay, soruşturmayı yürüten savcılığın talimatı doğrultusunda bu bilgi ve belgelerin verilemeyeceğini açıklamıştı. Komisyon, Genelkurmay'ın bu cevabından sonra Diyarbakır'da savcılığa yazı yazarak, bilgi ve belge istemişti.

FA(GG/COŞ)