Uludere'de 34 kişinin ölümünü protesto etmek için sınavları boykot ederek, Dicle Üniversitesi'nde sınavlara girmek isteyenleri engelledikleri iddiasıyla yargılanan 3'ü tutuklu 4 Hukuk Fakültesi öğrencisinin yargılanmasına bugün başlandı. Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya haklarında 'Eğitim ve öğretime engel olma', 'Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', '2911 sayılı yasaya muhalefet ve terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla 24'er yıla kadar hapis cezası istenen tutuklu sanıklar Faruk Bozan, Serdar Ataman ve Emin Bozkurt ile tutuksuz sanık Veysel Kadandır katıldı.

SAVCI TAHLİYELERİNİ İSTEDİ

Kimlik tespitinden sonra söz alan sanık öğrenciler, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Kimseyi sınava girmemesi için yönlendirmediklerini belirten öğrenciler, Uludere'de meydana gelen olay sonrası 29 Aralık günü yapılan sınava katılmadıklarını, 30 Aralık tarihinde de sınavların iptal olduğunu söyledi. Savcı Osman Coşkun, tutuklu sanıkların tahliye edilmesini talep etti. Duruşmada söz alan sanıklardan Serdar Ataman'ın avukatı Burhanettin Beşer, 34 kişiyi öldürenler hakkında bir soruşturma bulunmamasına rağmen, bunu protesto eden öğrenciler hakkında aynı gün gizlilik kararı alınıp tutuklandıklarını belirtti. Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Faruk Bozan, Serdar Ataman ve Emin Bozkurt'un tahliyesine karar verip, duruşmayı erteledi.

HAKİMDEN ŞERH

Tahliye kararı üye Hakim Ömer Yıldırım'ın şerh koyması üzerine oy çokluğu ile alındı. Hakim Ömer Yıldırım, tahliye kararına şerh düşmesi ile ilgili olarak duruşma tutanağına şu gerekçeyi yazdırdı:

"Tutuklu sanıklar Faruk Bozan, Serdar Ataman ve Emin Bozkurt'un üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin bulunması ile üzerlerine atılı suçun katalog suçlardan olması sebepleriyle tutukluluk hallerinin kaldırılarak salıverilmelerine ilişkin sayı çoğunluğu tahliye kararına katılmıyorum"



FB(GG/AK)