Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında Türk savaş uçaklarının düzenlediği ve 34 köylülünün ölümüne neden olan olayı inceleyen TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu heyeti, dün Gülyazı ve Ortasu köylerindeki incelemelerinin ardından bugün çalışmalarını Şırnak kent merkezinde sürdürdü. Dün akşam konakladıkları otelde Şırnak'taki sivil toplum örgütü temsilcileriyle birayaya gelen heyet, bu sabah Vali Vahdettin Özkan'ı makamında ziyaret etti.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, dün Gülyazı Köyü'nde olaydan sağ kurtulanlar, ölenlerin aileleri ile görüşüp olay mahallini havadan helikopterle incelediklerini söyledi. Ziyaret ettikleri Vali Özkan'ın soruşturma ve incelemenin salimen yürümesi için kendilerine yardımcı olduğunu söyleyen Üstün, şöyle devam etti:

"İnşallah bugün burada kamu kurumlarımızın değerli yetkililer ile bir toplantı yapacağız. Onların bilgilerine müracaat edeceğiz. Bu şekilde incelememizin birinci ayağını ve aşamasını bitirmiş olacağız. Daha sonra Ankara'ya gittiğimizde bir toplantı yapacağız, elimizde ne var, nereye geldik. Bundan sonra yapılması gerekenleri de komisyon üyelerimiz ile inşallah belirleyeceğiz. Bu olayın aydınlatılmasını umut ediyoruz. Artık Türkiye'de hiçbir şey gizli kapaklı kalamaz. Bu olay aydınlanmalı ki vatandaşlarımızın kafalarında her hangi bir soru işareti kalmasın. Millet devlet bütünleşmesi tesis edilsin. Bütün hedefimiz amacımız budur. Adaletin yerine gelmesi ve tecelli etmesi için uğraşıyoruz. İnşallah bunu başaracağız diyoruz."

Komisyon Başkanı Üstün, olayla ilgili insansız hava aracı Heron'a ait görüntüleri izleyip izlemeyecekleri bir soru üzerine, "Bundan sonra atılacak adımlar var, bundan sonra sizin sorduğunuz çerçevesinde elbette görüntüleri izlemek istiyoruz. Bugün zamanımız yetmeyecek. Ankara'da izlemek istiyoruz" dedi. Olayla ilgili bir kanatlerinin oluşup oluşmadığı yönündeki soru üzerin Üstün, "Bakın bu devam eden bir süreç var. Komisyon raporunu açıklamadan ne ben ne de alt komisyon başkanımız ne de üyelerimiz olay böyle olmuştur, böyle olmuştur olayın esasına yönelik olarak açıklama yapamaz. Ama süreç ile ilgili zaman zaman bilgi vereceğiz. Aksi taktirde olayın tamamını görmeden, resmi tamamını görmeden fikir beyan etmek kamuoyunu yanıltıcı olabilir. İhsası reyde bulunmuş olabiliriz. Bence sabırla vatandaşlarımızın ve kamu oyunun bu soruşturmaların sonucunu beklemelidir" dedi.

VALİ ÖZKAN: KÖYDE EN BÜYÜK TEPKİ İLE BİZ KARŞILAŞIYORUZ

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, bütün mesai arkadaşları ile özellikle parlamentonun böyle bir tasarrufta bulunarak, olayla ilgili varsa vatandaşın kafasındaki soru işaretleri bertaraf edilmesi yönünde geliştirmiş olduğu bir insiyatif ve komisyon gelmesinden son derece memnun olduğunu söyledi. Özkan, şöyle dedi:

"Bu gerçekten bizim omuzlarımızın üzerindeki yükü hafifletecektir. Köye gittiğimiz zaman en büyük tepki ile mahalli idareler olarak, mahalli idare temsilcileri olarak, bizler karşı karşıya kalıyoruz. Vatandaşımızın bizden mütemadiyen sorduğu ve tazyik altında tuttuğu haklı olarak işte kendilerinin bu şekilde veya bu şekilde basına da yansıyanı doğruda olsa yanlış ta olsa soru soruluyor. Bu soruların net ve berrak bir şekilde bir an önce yanıtlanması hepimizi rahatlatır. Bu vesile ile özellikle parlamentonun böyle bir tasarufta bulunması özellikle hem bizim için olayın aydınlatılmasına katkı sunacak olan en önemli parametre olarak algılıyoruz. Ayrıca yüce Meclis'in altında böyle bir komisyonun olması bizim ulusal düzeyde kazanımımız olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu vesile ile parlamenter denetimin bu vesile ile kendini göstermesi hem idari kuruluşların hem diğer birimlerin işleri sağlıklı ve hızlı bir şekilde yapılmasına vesile olacağı kanatimi belirtmek istiyorum."

Komisyon üyeleri daha sonra basına kapalı olarak 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Bölük, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı Zeki Vatan ile Uludere Kaymakamı Naif Yavuz ile görüştü.