Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda, kaçakçılık yapan 34 kişi hayatını kaybetti. Uludere Esnaf Odası Başkanı Naif Çalışkan, ilçede yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Uludere'de insanların işssizlik nedeniyle kaçakçılığa yöneldiğini belirten Çalışkan, "İşsizlik nedeni ile mecburiyetten dolayı vatandaşlarımız kaçakçılığa yöneliyor. Bu işsizlikten dolayı çocuklarımız canlarını veriyor. Vatandaşın başka çaresi yok. Vatandaşlarımızın çoğu, kendi ailesini geçindirmek için bu işleri yapmak zorunda kalıyor. Bizim gerek yetkililerimizden, gerek iktidar partisinden, gerek valimizden, gerek ilçe kaymakamımızdan isteğimiz Uludere'de en azından bir sınır kapısının açılması. Sınır kapısı daha önce de dile getirdiğimiz en çok ihtiyaç duyduğumuz zaruri davadır. Ancak biz bununla kaçakçılığı önleyebiliriz ve bu tehlikeli ticaretten uzaklaşabiliriz. Başka türlü kaçakçılık önlenmez. Başka türlü bu ölümler önlenemez. Yetkililerimizden isteğimiz bir an önce bu sınır kapısı hakkında gerekli çalışmaları yapılmasıdır" dedi.

Uludere'de tek bir banka şubesinin bulunduğunu belirten Naif Çalışkan, "Bu bankamızın da yetkileri sınırlıdır. Esnafın kredi alması için çek ve senetlerini ödeyebilmesi için kredi başvurularında 3-4 kefil istenmektedir. Biz bu konuda daha esnek davranmalarını istiyoruz. Finansman ve yetkinin verilmesini bekliyoruz" dedi.

KAÇAKÇILIĞA MECBURUZ BAŞKA İMKANIMIZ YOK

Uludere esnafının halkın içinde bulunduğu işsizlikten dolayı genellikle veresiye üzerine çalıştığını anlatan Çalışkan, ilçede tek gelir kaynağının asker ve memur maaşı olduğunu söyledi. Çalışkan, "Askeri teşkilatlar kendi içinde kurdukları kantinlerden dolayı Uludere'ye bir katkıları, yararları yok. Bu konuda da yetkililerden asker ve polislerin ilçeye gelerek alışveriş yapmasını istiyoruz. Esnafımız ilçede sıcak para dönmediği için çek ve senetlerini ödeyemiyorlar. Uludere merkezde 150 işyeri bulunuyor. Esnaf olmayan bir kısım vatandaşlarımız araçları ile yolcu taşımacılığı yapıyor. Hayvancılık bu son yıllarda meydan gelen olaylardan dolayı öldü. Uludere'nin merkezinde, köylerinde tarım arazimiz yok. Bu vatandaşlarımızın gelir kaynağı yok ancak kaçakçılık yapabiliyorlar. Kaçakçılıkta ne yazık ki neler çektik. 34 çocuğumuzu şehit verdik. Bu kaçakçılıktan dolayı biz çok sıkıntısını çekiyoruz. Buna da mecburuz başka imkanımız yok" diye konuştu.



EK(GG/AAA)