Uludere'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda yaşamını yitiren 34 kişinin yakınları, bugün Şırnak Valiliği önünde ellerinde ölenlerin fotoğraflarını taşıyarak olayın faillerinin bulunup adalet önüne çıkarılmasını istedi. Çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 40 kişi adına basın açıklamasını okuyan Velat Encü, Ortasu Köyü'nden sınır ticareti yapan ve çoğunluğu çocuk olan grubun savaş uçakları tarafından bir saat boyunca bombalandığını ve 34 sivilin yaşamını yitirdiğini söyledi. Akıl ve vicdan sahibi olan her kişinin bu katliamın planlı ve bilinçli yapıldığını gördüğünü ileri süren Encü, şöyle dedi:

"Biz aileler olarak da bunu açık bir şekilde insanlık suçu olarak görmekteyiz. Katliamın olduğu günden bu yana AKP hükümetinin ve özellikle Başbakan'ın göstermiş olduğu tutum ve tavır, bu katliamın üzerini örtmeye yönelik olduğu açıkça görmekteyiz. Yeni senaryolar peşinde olan AKP hükümetinin, katliamın üzerinden yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen tek bir kişinin dahi görevden alınamaması ve tutuklanmamasıyla bu katliamın üzerini örtmeye çalıştığını açıkça görmekteyiz. Bizzat Başbakan ve hükümet sözcüleri basın önüne çıkarak, geçmişte yaşanmış bir olayı gösterip bu katliamı meşru göstermiş ve yeni katliamlara yol açabilecek tutum içerisinde olmuştur. Bu da yetmezmiş gibi Genelkurmay'ın tebrik ederek ailelerin adalet taleplerini zedelemiştir. Ve biz aileler olarak buradan Başbakan'a sesleniyoruz. Bu adaletsizliğe, hukuksuzluğa derhal son verin. Faillerin adalet önünde cezalandırılmasını sağlayın. Herkes bunu bilsin ki biz aileler, bize dayatılan adaletsizliğe ve hükümsüzlüğe karşı sonuna kadar direneceğiz. Bu katliamın failleri cezalandırılana kadar her türlü yasal yollara başvuracağız."

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN'A SESLENDİ

Olayda yaşamını yitiren Vedat Encü'nün annesi Mercan Encü de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, faillerin biran önce bulunmasını istedi. Aylardır yüreklerindeki acının tazeliğini koruduğunu belirten anne Encü şöyle konuştu:

"İki ay geçmiş daha bir şey bulamadınız. Para falan istemiyoruz. Sayın Başbakanımıza sesleniyoruz. Lütfen bu katilleri bulun. İki ay geçmiş hala bir ipucu yok. Bütün dünyaya sesleniyorum. Bizim çocuklarımız 13- 14- 15 yaşlarındaydı. Bunlar savaşa gitmemişlerdi. Bunlar doğru yola gitmişlerdi. Ekmek paralarını kazanmaya gitmişlerdi. Sayın Başbakanım, sayın Cumhurbaşkanım size sesleniyorum. Lütfen elinizi vicdanınıza koyun katilleri bulun."



EK(GG/COŞ)