Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uludere'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda PKK'lı zannedilerek öldürülen 34 köylünün ailelerine   123'er bin lira tazminat ödeneceğini açıkladı. Ölenlerin büyük çoğunluğunun oturduğu Uludere'nin Ortasu Köyü Muhtarı Haşim Encü, para konusunun şu anda vatandaşların gündeminde olmadığını söyledi. Encü, "Onların düşüncesi tazminat almak değil faillerin bulunması. Aileler bir an önce faillerin ortayı çıkarılmasını bekliyor. Bundan sonrası ailelerin vereceği karar. Bize daha önce tazminatın miktarı açıklanmıştı. Kabul edip etmemek ailelerin karar vereceği bir konu" diye konuştu.

'DEVLETLE BİR DÜŞMANLIĞIMIZ YOK'

Olayda yaşamını yitiren Mehmet Ali Tosun'un babası Zeki Tosun da, devletle bir düşmanlıkları olmadığını dile getirdiklerini vurgulayarak şunları söyledi:

"Devlet her zaman bizim devletimiz. Ancak biz şu anda tazminatın konuşulmasını bile istemiyoruz. Bunun gündeme getirilmesi bizi üzüyor. Faillerin ne zaman olursa olsun ortaya çıkarılıp cezalandırılmasını bekliyoruz. Bu olayı kim yapmış, kim yanlış yönlendirilmişse biran evvel ortaya çıkarılsın. Şu anda aileler olarak bu parayı almıyoruz. Çünkü bu parayı almaya ruhen uygun ve hazır değiliz. Olay aydınlatıldıktan sonra o günkü şartlara göre devletimizin kararına saygı gösteririz."

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI: ÖNCE FAİLLER BULUNSUN

Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi ise, 123 bin lira tazminat ödenecek olmasının, olayın zımnen kabulü anlamına geldiğini söyledi. Elçi, "Tazminatın ödenmesi yeterli değil. Faillerinin biran evvel tespit edilip yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz. Parayı kabul edip etmemek vatandaşların kendi takdiridir. Bu konuda açıklama yapmak istemiyorum" diye konuştu.

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, tazminat verilmesinin gönüllüleri ferahlatmayacağını söyledi. Geliş, "Olayın faillerinin gün yüzüne çıkarılması gerekiyor. Bunu takipçisi olmak gerekiyor. Tüm Türkiye'nin ve kamuoyunun beklentisi bu yöndedir. Tazminat, faillerin ortaya çıkarılmasından sonra gündeme gelmesi gereken bir konudur" dedi.

Şırnak Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Ayan da, 123 bin lira tazminat ödenmesinin, olayın faillerinin bulmasından sonra yapılması gerektiğini savundu. Ayan şöyle konuştu:

"Failleri bulunmadan tazminatın gündeme gelmesi onur kırıcıdır. Kaymakama saldırı  olayıyla ilgili, kısa süre içerisinde failler bulunup yargı önüne çıkarıldı. Hayatını kaybeden insanların olayıyla ilgili ise her nedense aynı hassasiyet içerisinde hareket edilmiyor. Bu olay sadece hayatını kaybeden 34 kişi ile ilgili değildir. Bütün bölgeyi tatmin edecek bir sonuca gidilmelidir."



EK(GG/COŞ)