Diyarbakır'da 44 sivil toplum örgütü Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda ölen 34 kişi için 'Roboskiye Adalet Platformu' adı altında bir platform kurdu.

Platform üyesi yaklaşık 50 kişi, BDP Diyarbakır Milletvekilleri Emine Ayna ve Nursel Aydoğan'ın da katılımıyla basın açıklaması yaparak, esnaf ve vatandaşlara 'Çağrımızdır' başlıklı bildiri dağıttı. Açıklamada, 27 Aralık günü Diyarbakır'da yürüyüş düzenleneceği, 27-28 tarihleri arasında ışık söndürme eylemi, balkonları siyah bayrak, yakalara siyah kurdele takılması ve 28 Aralık günü de Gülyazı ve Ortasu (Roboski) köylerinde anma düzenleneceği belirtildi.

Milletvekili Nursel Aydoğan, Kürt sorunundaki çözümsüzlük nedeniyle 34 sivil insanın öldürüldüğünü söyledi. Aydoğan, "Eğer Kürt sorunu çözülmüş olsaydı, elbetteki böyle bir tabloyla karşılaşmayacaktık. Roboskili aileler bir yıldan beri adalet arayışı içindeler. Maalesef yargı bugüne kadar katliamla ilgili bir adım atmamıştır. Halen dosyalar gizlilik kapsamındadır. Artık Roboskili aileler adalete güvenlerini yitirmişlerdir. Bu dava artık Roboskili ailelerin davaları olmaktan çıkmıştır. Bu dava artık bütün halkın davasıdır" dedi.