İhsan Şener, gazetecilerin 34 kişinin bombardımanda öldüğü Uludere olayı ile ilgili sorularını yanıtladı. Amerikan Wall Street Journal gazetesinin Uludere olayı ile ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığı haberin Türk basınındaki yansımasını eleştirirken şöyle dedi:

"Dikkat ederseniz eğer Wall Street'in güvenlik birimlerine dayanarak verdiği beyan doğru ise, şunun altını çizmemiz lazım. Türkiye'ye doğru yönelmiş bir grubu gördüklerini ve bunu Türk birimlerine söylediklerini ifade ediyorlar. Burada halbuki biz Türkiye'nin yaklaşık 6 kilometre sınırının dışında saat 17.25'de kuzeydoğudan, güneybatıya doğru hareket eden grubu bizim hava aracımız zaten tespit etmişti. Dolayısıyla Amerika Birleşik Devletleri'nin tespit ettiği görüntü, bizim yerli araçlarımızın tespit ettiği görüntüden çok sonradır. Doğal olarak bunu doğru kabul etsek bile, ben yönlendirmeli bir haber olduğunu düşünüyorum. Doğru kabul etsek bile burada Türk güvenlik birimlerinin daha önceden görüntüyü tespit ettiği çok açık. Haberin kendisi de bunu ifade ediyor. Doğaldır ki Türk güvenlik birimleri sizin bu haber verdiğiniz topluluk bizim takip ettiğimiz topluluktur demiş olabilir. Bunu bilemiyoruz yani bu bizim kaynaklarımızdan en azından benim tarafımdan komisyon başkanı olarak doğrulanmış bir bilgi değil. Biz de komisyon olarak raporumuzu kısa zamanda tanzim edip bitireceğiz."

Hiçbir basının kendi memleketini şikayet eder, küçük düşürür nitelikte yayın yapamaması gerektiğini kaydeden İhsan Şener, "Yapmamalıdır. Biz denetimle şikayet ve iftirayı karıştırıyoruz. Bunun altını çizerek söylüyorum. Asla hiçbir basın mensubunun kendi milletini, hükümetini, devletini uluslararası arenada küçük düşürecek, tırnak içinde yalan haberlerle idare etmesini uygun bulmuyorum" diye konuştu.

Bu durumun bölge halkının kafasında bir karışıklık yaratıp yaratmadığı ile ilgili bir soruya da yanıt veren İhsan Şener, "Biz bölge halkıyla temas halindeyiz. Görüşüyoruz. Şunu çok açıklıkla söyleyeyim hem adaletimize, hem Genelkurmay Başkanlığımızın yaptığı soruşturma ve denetime, hem de Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun yaptığı çalışmaları sonuçlarını bekliyorlar ve güveniyorlar. Bu hususta bir güven sarsılması yok. Ama bu güveni sarsacak türden beyanları, flaşlara, manşetlere çıkarıp paylaşmak uygun bir davranış değil" dedi.

Komisyon olarak Genelkurmay Başkanlığı'ndan istenilen tüm belgeleri alıp almadıkları yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Şener, şöyle konuştu:

"Komisyon olarak biz belge istedik. Biz bu belgeleri özel yetkili savcılıktan talep ettik. Muhtemelen yakın zamanda gelecektir. Komisyon raporumuz yazılmaya başlandı. Sonuç bölümüne etki edecek bir takım belgeler, bilgiler oradan gelirse kısa zamanda tanzim edeceğiz. Belgelerin tamamı henüz elimizde olmadığı için nasıl bir sonuç çıkar sorusuna doğru bir yanıt vermek mümkün değil. Bilgisiz yorum olmaz. Biz tanzim edeceğiz, elimizden geldiği kadarıyla doğru sonuçlara varacağımız umudundayım. Süre bizim elimizde olmadığı için veremiyorum. Çünkü dışarıdan istediğimiz belgelerin tamamı geldiğinde biz bir haftada toparlarız. Henüz gelmedi. Bizim komisyonumuz bir inceleme alt komisyonudur. Dolayısıyla bu komisyon çalışmalarını bitirdikten sonra kamuoyu ile paylaşacaktır. Onun için kamuoyunu kirli bilgiyle doyurmaya gerek yok. Kısa zamanda sorumluluğumuzu tamamlayıp yerine getireceğiz."

EK(İS/ESM)