Dünyaca ünlü çevre örgütü Greenpeace'in sebze meyve ürünlerini test ederek, 26 sayfalık bir rapor hazırladığı ve Türkiye'de üretilen biber, armut ve üzümün en tehlikeli ürünler arasında yer aldığını içeren haberinin ardından UYMSİB Başkanı Salih Çalı konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Bu tür haberlerin Türk meyve, sebze ihracatına darbe vurmak amacıyla yapıldığını belirten UYMSİB Başkanı Salih Çalı şunları söyledi:

"Yaş meyve sebze ihracatcıları olarak, özellikle son yıllarda tarım ilacı kalıntıları konusunda Tarım Bakanlığı ve konuyla ilgili diğer kuruluşlarla birlikte etkili çalışmalar yapıyoruz. Benzer şekilde 2009 yılında Almanya'da çıkan bir haber yüzünden Türkiye'nin, Avrupa Birliği ülkelerine armut ihracatı durma noktasına gelmişti. 25 Ocak 2010 tarihinde Türkiye'den Avrupa Birliği'ne ihraç edilen domates, biber, armut ve kabakta yüzde 10 analiz şartı aranmaya başlamıştı. Fakat süreç gösterdi ki böyle bir şarta gerek yok. Yüzde 10 analiz şartına Mayıs 2011 tarihinde son verildi. Greenpeace'in söz konusu haberi gerçeği yansıtmıyor. Çünkü haber konusu önceki sürece ait. Aksi halde armutta analiz şartı aranmaya devam ederdi. Yaş meyve, sebze ihracatçıları olarak konunun üzerinde titizlikle duruyoruz. Gerektiğinde yasal süreci başlatmak üzere hazırlıklarımıza başlayacağız. Bu tür sansasyonel haberlerle Türkiye'nin yaş meyve, sebze ihracatına darbe vurmaya, tüketicilerle, bu işin ticaretini yapanları zor durumda bırakmaya kimsenin hakkı yok."

 

SÇ(FK/AAA)