İngiltere’nin Silverstone kentinde 11-15 Temmuz tarihleri arasında yapılacak yarışmada, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nde okuyan ve kendilerine 'Uludağ Racing' adını veren öğrenciler, birlikte tasarladıkları araçla yarışacak. Takımda, Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği gibi farklı bölümlerde okuyan 14 öğrenci bulunuyor. Yüksek pilotaj yeteneği gerektiren aracın pilotluğunu ise yine yarış ekibinden bir kız öğrenci yapacak.

Uludağ Üniversitesi'nde, danışman öğretim üyelerinin gözetiminde mühendislik öğrencilerinin tasarlayarak ürettiği bir yarış aracını Formula 1 pistlerinde yarıştıracak olmanın mutluluğu yaşanırken, yarışma klasik otomobil yarışmalarından farklı olarak sunum, araç tasarımı, güvenlik, zamana karşı yarış, dayanıklılık gibi etaplarda gerçekleşecek. Yarış aracı, Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nde Uludağ Racing’in takım lideri İlhan Yunus’un bir sunumuyla basına tanıtıldı. İlhan Yunus, 2010 yılından beri aracın tasarımı ve üretimiyle ilgilendiklerini, Uludağ Üniuversitesini ve Bursa’yı İngiltere’de bu araçla temsil edecekleri için çok mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.

ÇOK SAYIDA SPONSOR DESTEĞİ

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülvahap Yiğit’in de hazır bulunduğu toplantıya çok sayıda öğretim üyesi, öğrenci, firma temsilcisi ve yarış meraklısı katıldı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ana sponsorluğunda yürütülen projeye; Coşkunöz Holding, Aktaş Holding, Ons Makine, Profil A.Ş, Alseko Metal, Maki Makine, Ekol Lojistik gibi Bursa’nın önde gelen firmaları da sponsor olarak bu projeye destek veriyor.

ARACIN ÖZELLİKLERİ

Tamamen öğrencilerin tasarımı olan bu araç, yarışma şartnamesi ve güvenlik önlemlerine uygun olarak ve yüzde 60 yerli parçalarla üretildi. Yaklaşık 30 bin dolara imal edilen araç 290 kilogram ağırlığında ve 118 beygir gücünde motora sahip. Ancak, çeşitli güvenlik önlemleri dolayısıyla 120 km/saat hız ile sınırlandırıldı. Sıfırdan yüze 3.7 saniye gibi çok kısa bir sürede çıkan bu araç yüksek pilotaj yeteneği gerektiriyor.

Pilotluğunu 4’üncü sınıf öğrencisi Ceyhan Kibar’ın yaptığı ekipte; İlhan Yunus, Murat Umut Yangaz, Canan Koyuncu, Eyüp Kılıç, Kadir Abay, Ömer Faruk Kale, Eray Görüş, Ertuğrul Karayel, Emre İsa Albak, Ahmetcan Etyemez, Kağan Bayraktar, Hande Şengünalp, Şeyda Saatçi bulunuyor.

Yarışma ekibinin danışmanlıklarını ise Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Necmettin Kaya, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Makine Programı Öğretim üyesi Doç. Dr. Abdil Kuş ve Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. İhsan Karamangil yaptı.