Uludağ Üniversitesi, 'yalın Üretim' kavramının yaratıcısı, 'Yalın Girişim Enstitüsü'nün kurucusu, 'Dünyayı Değiştiren Makina'nın yazarlarından, Massachusetts Institute of Technology’nin endüstri analisti Dr. James P. Womack’ı ağırladı. Yalın Enstitü Derneği’nin 10'uncu Kuruluş yıldönümü kutlamaları için Türkiye’de bulunan Dr. James P. Womack, Uludağ Üniversitesi Rektörlük A Salonunda 'Yalın Sağlık Hizmeti' konulu bir konferans verdi.

Konferanstan önce Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ayberk Kurt, “Çoğu Azla Yapmak” adını verdikleri “yalın sağlık hizmeti” projesi hakkında bilgiler verdi. Yalın Enstitü Derneği ile birlikte yürütecekleri projeyle, hem eğitim veren, hem bilimsel araştırma yapan, hem de sağlık hizmeti üreten üniversite hastanelerindeki sorunlara çözüm bulmayı amaçladıklarını belirten Prof.Dr. Kurt, bunun sonucundan hastaların, öğrencilerin ve çalışanların da memnun olacaklarını söyledi.

HASTANEDE 2 SAATLİK İŞİ 4 GÜNDE YAPTILAR

Yalın üretimin yaratıcısı Dr. James P. Womack da konferansında, yalın üretim kavramının sağlık sektörüne giriş öyküsünü anlattı. Sürecin kendi kayınpederinin kanser nedeniyle hastaneye başvurmasıyla başladığını belirten Womack, “Hastanelerde 2 saatte yapılacak bir şeyi ne yazık ki 4 günde yaptıklarını gördüm. Kayınpederime teşhis konurken toplamda 2 saatlik bir hizmet verdiler, ama 4 gün boyunca biz hastanede süründük. Ve bunun için 25 bin dolar aldılar. Buna sistematik bir çözüm bulmak için biz de otomotiv endüstrisinden yola çıktık ve yalın üretimi sağlık hizmetine uyguladık” dedi.

EKSİK TEDAVİ ÖLÜM NEDENİ

En iyi sağlık hizmetinde bile kalitenin düşük olabileceğini, bu nedenle, çözüm üretmek için milyonlarca hastane ziyaret ettiğini belirten Dr. James P. Womack, “Bazen doktorlar bile ne yaptığını bilmiyor. 6-7 yıl önce ABD’de gördük ki, en iyi hasta bakımı ile güncel bakım arasında çok fark vardı. Yılda 100 bin insanın ölümü en iyi tedaviyi alamadıkları içindi. Yani sağlık sektörünün kendisini ölüm sebebi olarak gördük ve yola çıktık. Başarmak için yola çıkıp doğru düşünmek, doğru uygulamak ve en önemlisi işbirliği içinde sonuca ulaşmak, daha iyisini bulmak için sürekli çalışmak gerekiyor” diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlatılan projenin sonuçlarını çok önemsediğini ve heyecanla beklediğini dile getiren Dr. James P. Womack, bundan sonraki kitabında Türkiye’deki bu ilk deneyime yer vereceğini ve tüm dünyaya anlatacağını söyledi.

HAYATIMIN PROJESİ

Yalın Enstitü Derneği Başkanı Yalçın İpbüken de, beş yıl önce yalın sağlık hizmeti için çalışmaya başladığını, ciddi bir kurumla bu işe başlayacaklarına olan inancını koruduğunu ve sonunda Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ile yola çıkmaktan çok mutlu olduğunu ifade etti. Bu işi hiçbir karşılık beklemeden, daha iyi bir Türkiye yaratma uğruna yaptığını belirten İpbüken, “Deneyi ve anlam taşıyan risklerle uğraşmayı seviyorum. Yalın sistem insana saygıya ve güvene dayanıyor. Bu proje benim hayatımın projesi. Dersimizi iyi çalıştık. Burada başardığımızı, dalga dalga tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz. Elele verirsek sonuç alacağımızı umuyorum. Hayırlı olsun” dedi.



NG(FK/AAA)