Bursa Valisi Şahabettin Harput, son gelişmeleri yerinde incelemek teleferik ile Uludağ'a geldi. Yolculuk sırasında teleferik projesi ile ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Vali Harput, "Teleferik 2013'te bitmesi gereken bir projeydi. Yılda 3 milyon yolcu taşıması hedeflenen proje ile alakalı uzun süre müteahhit firmanın ödenekte sorun yaşaması nedeniyle sıkıntılar oldu. O sorun çözüldü. Teleferiğin parçaları imal ediliyor. Son olarak da kredi anlaşmasının yapıldığını biliyoruz. Orman teşkilatından teleferiğin 2'nci bölgesine dönük uzaması ile alakalı izin de çıktı. Bölgede kesilmesi gereken ağaçlar ile ilgili izin de çıktı. Eğer sonunda yeni sorun çıkmazsa teleferiğin inşaatı ile ilgili engeller aşıldı. Biraz daha çabuklaştırarak yaklaşık bir sene içinde 2013'ün kış sezonuna yetiştirmek istiyoruz. Arkadaşlar hazırlıklara başladı" dedi.

'SARIALAN'DA EN BÜYÜK SORUN KONAKLAMA'

Sarıalan'da teleferikten indikten sonra burada kamp yapan ve çadırda kalan vatandaşları ziyaret eden Vali Harput, yaşadıkları sıkıntıları dinledi. Burada yapmayı planladıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Harput, Uludağ'da en büyük sorunun konaklama olduğuna dikkat çekerek, Sarıalan bölgesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yaklaşık 400 çadır kuracağını söyledi. Çadırların görücüye çıktığını belirten Harput, "Vatandaş anketine sunduk. Kısa zamanda bununla ilgili kararın çıkacağını düşünüyoruz. Günlük olarak ise 30 metrekare için 6 TL, 50 metrekare için 8 TL, 70 metrekare için 10 TL'ye konaklayabilecekler. Altyapı ise Orman İdaresi tarafından sağlanacak" diye konuştu.

Uludağ'a bungalov tipi evlerin yakışmadığını ifade eden Harput, bu yapılar ile ilgili kararın çıktığını, askıda olduğunu ve kararın onaylanmasının ardından bölgeye prefabrik modern binaların yapılacağını kaydetti. Harput, 50 ile 80 metrekare büyüklükleri arasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bu yapıların yapılacağını söyledi.

SPOR VE KONGRE İÇİN TESİS

Anıtlar Kurulu'nun ardından Tabiat Varlıkları Kurulu'nun verdiği kararlardan dolayı bazı çalışmalarda zaman kaybedildiğini de dile getiren Vali Şahabettin Harput, "Uludağ için önemli eksikliklerden birisi spor alanı olmayışıydı. 9 antrenman sahası, 1 büyük saha, 1 kongre merkezi yapılacak. Prefabrik soyunma odaları olacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bu proje bugün onaylandı. Sosyal tesisler de olacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bununla ilgili ihaleyi yapacak. Bursa dışından da gelecek spor kulüpleri, yaz kamplarını burada gerçekleştirebilecek. Bölgeye aynı zamanda kongre merkezi de öngörülüyor. Tesisler, Karinna Oteli, Volfram ve Çobankaya Bölgesi'ne 'V' şeklinde kurulacak. Bunların dışında 7 yürüyüş yolu da oluşturulacak. Bu yollar ile ilgili tabelalar yapılıyor. Değişik parkurlar olacak. Uludağ'ın girişinde yer alan Karabelen Kapısı da yenilenecek" dedi.

'ÇEVREYİ KİRLETENİ NE ALLAH AFFEDER NE BEN'

Bir basın mensubunun, "Uludağ Göller Bölgesi vatandaşlar tarafından kirletiliyor. Bu doğal güzelliğin korunması için herhangi bir çalışmanız bulunuyor mu?" sorusuna da Vali Harput, şu yanıtı verdi:

"İnsanların bir yere girmesini yasaklamak, meşru bir hakkını elinden almaktan ziyade, burada böyle bir sorunun olmaması için nasıl bir önlem alınması gerekir? Bunun üzerinde durmalıyız. Göllerin insanlar tarafından görülmesinde sakınca yok. Dünyanın dört tarafında insanlar gidiyor. Adam gibi gidiyor, piknik yapıyor, çevreyi pisletmiyor. Doyasıya güzellikleri yaşıyor, gurur duyarak gidiyor. Yasaklamaktan ziyade orda herkesin hakkı var. Bu çevrede 75 milyonun hakkı var. Birisinin orayı kirletmesi 75 milyonun hakkına tecavüzdür. Bunu ne Allah affeder ne ben affederim ne de kanun affeder. Bu kadar duyarsızlığı ben kabul edemiyorum. Kim yaparsa yapsın. Yetkili, yetkisiz olsun yakasına yapışmak gerekiyor."

Vali Harput, bu bölgenin kirletilmemesi için kapı önlemi alıp araç giriş çıkışını yasaklama kararı aldığını kaydetti.



ST,CD (FK/CK)