İngiltere’de 1944’te inşa edilen ve 2’nci Dünya Savaşı süresince Japonya’ya karşı görev alan USS Thornback denizaltısı, 2 Temmuz 1971’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na katılarak TCG Uluçalireis adını aldı. Yaklaşık 30 yıl Türk donanmasına hizmet veren ve 2001’de İstanbul’daki Rahmi M. Koç Müzesi’ne devredilen denizaltının 12 metrelik periskopu Çanakkale’de sergilenmeye başladı.

AMAÇ DENİZİ SEVDİRMEK

Denizi sevdirmek, tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı’nın girişimleri sonucu kente getirilen periskop, hazırlanan düzeneğe monte edilerek sergilenmeye başladı. Çimenlik Kalesi ve Deniz Müzesi’ni gezmek için gelen ziyaretçilerin ücretsiz olarak kullanımına sunulan periskopla Çanakkale Boğazı’nın Marmara ve Ege Denizi girişleri rahatça gözlenebiliyor.

ÖZELLİKLERİ

Koolmorgen firması tarafından üretilen, Type 2B modeli periskop, 1.5- 6 büyütme oranıyla mesafeleri yakınlaştırabiliyor. Deniz Müzesi Komutanlığı tarafından periskopun yerleştirildiği alanda çevre düzenlemesi yapılarak, tanıtıcı bilgilerin yer alacağı levhaların da bölgeye yerleştirileceği öğrenildi.